Rata de crestere a creditarii va fi redusa cu aproximativ 20% dupa intrarea in vigoare a noilor norme de creditare impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR), apreciaza specialistii bancilor comerciale.

"Restrictionarile apar la nivelul clientului care are deja credite angajate. Referitor la acest aspect, consideram ca dupa 28 august va fi o reducere a volumul de credite. (...) Prin extrapolarea cotei de piata pe care o detine BCR, credem ca trendul se va reduce cu 20%", ne-a declarat directorul Directiei de de Credite retail al bancii Comerciale Romane (BCR), Dorin Cojocaru. In primele sapte luni ale acestui an, soldul creditelor acordate de BCR pe segmentul de retail a crescut cu 50%, potrivit oficialilor institutiei bacare. Cea mai mare crestere a fost inregistrata la imprumuturile acordate in moneda nationala - circa 68%.


Adio mai multe imprumuturi

Normele impuse de banca centrala vizeaza limitarea contractarii mai multor credite de catre romani prin impunerea plafonului maxim de indatorare la cel mult 40% din veniturile lunare nete. Mai mult, creditele imobiliare vor disparea din portofoliile bancilor deoarece noile norme prevad ca avansul pentru achizitia sau constructia unei locuinte trebuie sa fie de minimum 25%, iar rate de maximum 35% din veniturile nete ale imprumutatului sau ale familiei acestuia.

Bancile au introdus acest produs dupa ce BNR a introdus normele minimale de creditare in februarie 2004. Caracteristicile creditului imobiliar sunt avansul de 15-20%, respectiv rata maxima admisa pentru rambursarea imprumutului pana la 50% din veniturile nete lunare.

Aceste doua caracteristici faceau ca suma imprumutata sa fie mult mai mare decat in cazul creditelor ipotecare, iar costurile aferente dobanzilor sa fie mai mici.


Limitari si la cardurile de credit

Prevederilor noilor norme se aplica si in cazul cardurilor de credit, potrivit lui Cojocaru. "Regulamentul BNR imparte creditele in credite de consum si ipotecare; creditul pe card este un credit de consum", explica oficialul BCR.


Bancile cauta noi canale de distributie

Institutiile de credit cauta canale alternative de distributie pentru produsele bancare. "Am cautat sa gasim canale de distributie alternative prin care sa ajungem la populatie", a declarat, ieri, directorul Directiei Carduri din BCR, Ion Matei, in cadrul conferintei de lansare de catre BCR a unui card co-branded in colaborare cu Altex. Pana la sfarsitul anului, BCR intentioneaza sa mai lanseze doua carduri co-branded, in colaborare cu companii din retail si servicii de transport, a adaugat Matei. Limita de credit a cardului lansat ieri este de 5.000 de euro.

Acest card poate fi obtinut din magazinele Altex, dar va putea fi utilizat in orice magazin, chiar si in afara tari.

Perioada de acordare a liniei de credit este de cinci ani, cu posibilitatea de prelungire automata si nu este necesara plata unui avans. Creditul este de tip revolving, iar dobanda este variabila, de 25%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri