Arbitrul pensiilor private a aprobat doua norme privind calculul activului net si a valorii unitatii de fond pentru fondurile de pensii obligatorii si facultative, masuri care intra in vigoare din 1 mai si care vor permite o ierarhizare corecta a nivelului de performanta a fiecarui fond.
Actul normativ are ca scop instituirea unui grad ridicat de disciplina pe piata pensiilor private si reglementarea unor modele unitare de calcul si evaluare a activelor aplicabile tuturor entitatilor din sistemul pensiilor private, a anuntat Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Actul normativ stabileste si reguli in situatiile speciale, cum ar fi eventualele erori ce pot fi identificate in calculul zilnic al valorii unitare a activului net, precum si metode de corectare si regularizare.

Instrumentele financiare ce alcatuiesc totalul activelor fondului vor fi evaluate dupa caracteristicile si conditiile pietelor pe care sunt tranzactionate aceste instrumente, se mai arata in comunicat.

De exemplu, evaluarea actiunilor admise la tranzactionare pe o piata reglementata se va face diferit de modul de evaluare a actiunilor delistate.

Potrivit normei, valoarea totala a activelor fondului se va calcula zilnic, prin insumarea valorii tuturor activelor aflate in portofoliul acestuia.

In aceeasi sedinta, CSSPP a aprobat si norma privind calculul activului net si a valorii unitatii de fond pentru pensiile facultative, care contine prevederi similare cu cele ale normei mentionate.

Odata cu intrarea in vigoare a acestor doua acte normative, la 1 mai 2009, se abroga normele privind calculul valorii activului net si al valorii unitatii de fond pentru fondurile de pensii de pe pilonii II si III.

Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri