Piata romaneasca de leasing a scazut anul trecut cu 2,6%, pana la 4,817 miliarde euro, ca urmare a impactului negativ al introducerii taxei de poluare a autovehiculelor si contextului economic dificil din ultima parte a anului, arata datele publicate de ALB.
In 2007, piata de leasing a avansat cu 51,6%, pana la 4,94 miliarde euro, iar in primele noua luni din 2008, piata romaneasca a inregistrat o crestere de 29,7% pana la 4,296 miliarde euro.

Segmentul de leasing auto, principala afacere a companiilor de pe piata, a avansat cu doar 1% in 2008, pana la 3,384 miliarde euro, fata de 3,36 miliarde euro in 2007.

Rezultatele au fost influentate negativ de introducerea taxei de poluare auto incepand din 1 iulie 2008, care a inlocuit vechea taxa de prima inmatriculare, arata Asociatia Societatilor Financiare din Romania (ALB), potrivit NewsIn.

Cadere cu 24% a leasingului imobiliar

Segmentul de leasing de echipamente a scazut anul trecut cu 4%, pana la 1,082 miliarde euro, de la 1,126 miliarde euro in 2007, in timp ce piata de leasing imobiliar a inregistrat cel mai mare declin, comprimandu-se cu 24%, pana la 351 milioane euro, de la 461,38 milioane euroin anul precedent.

ALB precizeaza ca piata de leasing imobiliar a fost afectata semnificativ incepand cu iulie 2008.

Un factor adaugat celui international il constituie si cel local, prin gradul inalt de fiscalitate si taxare notariala, precum si prin neacceptarea unei amortizari accelerate pe perioada contractului de leasing.

In ultimul trimestru al anului trecut, piata de leasing a insumat 537,4 milioane euro, in scadere cu 60% fata de al treilea trimestru, cand piata a fost de 1,336 miliarde euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri