"Suma este de ordinul sutelor de milioane de euro, sub un miliard de euro, in conditiile in care pasivele in valuta cu scadenta reziduala de peste doi ani sunt pana in 2 miliarde", a mentionat Croitoru, citat de NewsIn.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a precizat recent sa BNR va reduce gradual nivelul rezervelor minime, dar a sugerat ca va incepe cu modificarea bazei de calcul pentru acestea, prin excluderea finantarilor pe termen lung.

CA al BNR a hotarat, marti, reducerea la zero a ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala peste 2 ani, dar a decis sa mentina nivelului actual al ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, de 18%, si al celei aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit, de 40%.

In cadrul sedintei de marti, BNR a decis si mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 10% pe an si a reiterat ca va continua sa utilizeze activ operatiunile de piata, "in vederea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar".

Urmatoarea sedinta de politica monetara a bancii centrale va avea loc pe 6 mai.