ALB pregateste in aceasta luna o recomandare pentru firmele de leasing, privind aplicarea si intelegerea prevederilor din Ordonanta de modificare a Codului Fiscal, ce face referire si la deductibilitatea TVA, pentru ca legea sa fie interpretata corect, a spus secretarul general al ALB.
"Vom incerca sa facem o recomandare din partea Asociatiei catre toate firmele membre, pe care o vom afisa si pe site-ul nostru si care va reprezenta un model de aplicare si de intelegere a Ordonantei", a declarat secretarul general al Asociatiei Societatilor Financiare din Romania (ALB), Adriana Ahciarliu.

Ea a subliniat ca actuala forma a Ordonantei este rezultatul negocierilor directe dintre ALB si reprezentantii Ministerului Finantelor Publice si ca aceasta recomandare va fi utila nu numai firmelor de leasing, dar si clientilor acestora, precum si controlorilor fiscali.

"Recomandarea trebuie facuta cat mai curand, pana la 1 mai, cand urmeaza sa intre in vigoare aceasta Ordonanta de Urgenta de modificare a Codului Fiscal. Dorim ca noile prevederi sa fie interpretate unitar si aplicate in spiritul si litera legii, pentru a nu lasa loc unor interpretari", a completat Ahciarliu.

Secretarul general al ALB a mentionat ca una din dificultatile din piata este reprezentata de nefacturarea serviciilor prestate de catre unele service-uri auto, pentru a se sustrage de la plata taxei pe valoare adaugata.

"In cadrul contractelor de leasing, aceasta plata la negru este eliminata pentru ca, in mod obligatoriu, ea este facturata", a explicat secretarul general al ALB.

Ahciarliu a adaugat ca actuala Ordonanta reprezinta o aliniere a interpretarii contractelor de leasing, in conformitate cu Directiva comunitara privind TVA, care considera leasingul un serviciu si nu o achizitie de bunuri.

"Intotdeanua societatile de leasing au fost un gardian in ceea ce priveste plata taxelor catre bugetul de stat. Chiar daca proprietatea fiscala apartine utilizatorului, finantatorii sunt obligati sa achite taxele la timp si sa-i urmareasca pe clienti din punct de vedere al platii datoriilor catre stat. Daca acestia nu si-au achitat taxele la timp, atunci firmele de leasing fac aceasta plata si factureaza ulterior clientul", a explicat Ahciarliu.

Potrivit Ordonantei de Urgenta de rectificare bugetara aprobata sambata de Guvern, taxa pe valoare adaugata poate fi dedusa, in perioada 1 mai - 31 decembrie 2010, in cazul masinilor folosite in interes de serviciu, cum ar fi cele pentru interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de persoane, distributie, care de reportaj sau agenti de vanzari.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat recent ca aceste masurile au fost luate pentru a elimina deducerea unor cheltuieli pentru multe masini care sunt inregistrate pe firme si sunt utilizate in scop personal.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri