"Incepem cu 60.000 de euro. Daca viata ne va demonstra ca va trebui sa gandim o alta formula, nu avem rigiditate absoluta. Dupa cum avem flexibilitate sa mai marim fondul de garantii guvernamentale cu inca 100 de milioane de euro", a declarat Boc, citat de NewsIn.

Premierul a spus ca, prin programul "Prima casa", bancile vor imparti riscul nerambursarii creditului cu statul si s-a declarat convins ca, din acest motiv, foarte multe banci vor fi interesate sa participe la programul guvernamental. El a precizat ca statul devine proprietarul casei daca persoanele care contracteaza imprumutul nu reusesc sa achite ratele.

Bancile vor fi incluse in programul prin care statul garanteaza creditele pentru achizitionarea primei locuinte doar daca solicita un avans de maximum 5% si daca au dobanzi scazute, a declarat saptamana trecuta premierul Emil Boc, precizand ca bancile vor fi selectate in urma unei licitatii organizate de Ministerul Finantelor.

Prin alocarea celor 100 de milioane pentru acest program, prin Fondul de Garantare, ar putea fi achizitionate in 2009 locuinte in valoare totala de un miliard de euro, a mai spus premierul. Seful Executivului a precizat ca statul garanteaza un imprumut de cel mult 60.000 de euro pentru ca pretul mediu de achizitionare a unui apartament este, la nivel national, de circa 60.000 de euro.