Bancherii pariaza pe IMM-uri, chiar daca au cel mai mare risc de credit

Bancherii mizeaza pe IMM-uri, lansand oferte atractive de finantare, chiar daca banca centrala avertizeaza ca intreprinderile mici si mijlocii au cel mai mare risc de credit.
Banca Comerciala Romana (BCR), cea mai mare banca din sistem, a lansat linia de credit (overdraft) BCR Restart si creditul pentru investitii BCR Restart destinate IMM-urilor, precum si creditul pentru capital de lucru BCR Restart Micro pentru microintreprinderi.

Produsele se adreseaza clientilor persoane juridice care sunt eligibili la garantarea creditelor in proportie de minimum 50% de la institutii de garantare specializate.

De asemenea, Banca Transilvania a lansat recent un credit pentru IMM-uri. Termenul de acordare a creditului este de un an, iar dobanda anuala la lei de 15%, in timp ce pentru creditul in euro dobanda este de 9,5% pe an.

Dobanda pentru produsele BCR Restart incepe de la 13% pe an la lei, iar pentru cele in euro, marja adaugata ratei EURIBOR porneste de la 4,75%. Termenul de aprobare a solicitarilor este de 9 zile lucratoare din momentul depunerii dosarului complet.

BCR a mai anuntat ca "nu exista niciun comision pentru analiza documentatiei depuse".

IMM-urile pot beneficia de pana la 500.000 lei sau echivalent in euro sub forma unei linii de credit (overdraft) BCR Restart, in functie de gradul de acoperire cu garantii obtinute din partea institutiilor specializate, iar perioada maxima de acordare este de 12 luni.

De asemenea, IMM-urile pot lua pana la 1 milion lei sau echivalent in euro prin creditul pentru investitii BCR Restart, creditele fiind acordate pentru o perioada de 3 si 5 ani, cu o perioada de gratie de la plata dobanzii de pana la sase luni. Ambele credite BCR Restart destinate intreprinderilor mici si mijlocii se pot acorda inclusiv pentru rambursarea unor credite anterior acordate.

Banca centrala considera ca IMM-urile sunt companiile cu cel mai mare risc de credit, arata Raportul asupra stabilitatii financiare publicat ieri. Dupa volumul creditelor afectate de restante, companiile din servicii si sectorul imobiliar sunt cele mai afectate (in cel din urma caz, ponderea creditelor afectate de restante aproape s-a dublat in doar o luna).

BCR a mai lansat creditul pentru capital de lucru BCR Restart Micro, in lei, adresat in principal microintreprinderilor care au un rulaj mediu net de cel putin 1.500 lei inregistrat pe ultimele 6 luni prin conturi deschise la BCR, pentru care acorda pana la 300.000 lei. Suma imprumutata poate fi folosita pentru aprovizionare, productie, prestari servicii sau creditare subactivitati, proiecte, contracte, rambursare de credite, plati curente catre buget, cu exceptia platilor pentru investitii.

BCR, membra a grupului Erste, gestioneaza active de peste 17,1 miliarde euro si are in prezent 652 de unitati retail (pentru populatie si microintreprinderi), precum si 50 de centre de afaceri pentru IMM-uri si companii mari.

Si Garanti Bank, un jucator de mici dimensiuni care incearca sa castige teren pe piata, marseaza pe IMM-uri si profesiuni liberale. Banca a lansat noua gama de produse si servicii pentru intreprinderile mici si mijlocii ce cuprinde cinci tipuri de produse si servicii: credite IMM, credite pentru profesiuni liberale, pachete de produse pentru IMM, linia de credit POS si Garanti Online – Internet Banking.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri