Negritoiu, ING: Romania va iesi din criza "tot prin consum si vanzari"

Romania va reusi sa iasa din criza tot prin consum si vanzari, in conditiiile in care are nevoie de masuri pe termen scurt si nu este timp pentru schimbarea modelului economic, a declarat directorul general a ING Bank Romania, Misu Negritoiu.
"Nu vom iesi din criza decat tot prin consum si vanzari. Nu avem timp sa schimbam modelul economic al Romaniei, deci ne trebuie remedii pe termen scurt. Un exemplu in acest sens este extinderea programului Rabla. In plus, statul va trebui sa investeasca intr-un fond de locuinte sociale", a afirmat Negritoiu, la o dezbatere pe tema programului anti-criza propus de PSD.

In acelasi timp, el a subliniat ca nu este prea mult loc pentru scutiri de taxe si impozite si nici de alte stimulente fiscale similare celor aplicate de alte state, deoarece in Romania "banii au fost cheltuiti inainte de criza", referindu-se la deficitul bugetar excesiv inregistrat in 2008, anunta NewsIn.

Negritoiu a mentionat ca statul trebuie sa dea un semnal clar de reducere a cheltuielilor publice.

"Este nevoie de scaderea substantiala a cheltuielilor administrative. De altfel, prima masura anti-criza in toata lumea este reducerea costurilor. Ce conteaza reducerea personalului bugetar cu 2.000 de persoane la un sector asa de mare? Daca nu esti credibil la interior, nu esti credibil nici fata de altii", a spus directorul general al ING Bank Romania.

Referindu-se la fondurile structurale, el a spus ca exista doua probleme importante: cofinantarea si plata TVA. Seful ING Bank Romania considera ca taxa pe valoarea adaugata (TVA) ar trebui eliminata pentru proiectele din fonduri structurale.

"Nu inteleg de ce in pachetul de masuri fiscale nu este cuprinsa eliminarea TVA pentru toate proiectele din fonduri structurale. Acestea nu aduceau resurse la buget inainte, prin urmare scoaterea TVA nu poate inrautati situatia generala a bugetului", a declarat Negritoiu.

"Stiu un proiect important din fonduri structurale care nu poate incepe pentru ca realizatorul trebuie sa plateasca TVA de 23 de milioane de euro", a completat el.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri