Asadar, se poate! Ceea ce nu se anunta a fi posibil prea curand dobanda cu o singura cifra la creditul in lei a devenit regula pentru creditele ipotecare acordate de mai multe banci comerciale, la nici o saptamana dupa ce normele BNR au pus bariera celor in valuta. Certitudinea unor astfel de costuri mici se mentine, insa, doar pe o perioada de unu-cinci ani, timp in care dobanda este fixa, dupa care ea devine variabila, fiind stabilita in functie de conditiile pietei. Ieftinirea se simte in special in cazul imprumuturilor ipotecare, desi reduceri de dobanzi, este drept mai modeste, au fost operate si la alte produse in lei.

Ajuns la limita posibilitatilor de acordare a creditelor in valuta (acestea depasind de trei ori nivelul fondurilor proprii), Banc Post, jucator important pe piata de retail, a lansat un nou imprumut pentru locuinte in lei, cu trei variante de dobanda: 8,9% fixa pe un an, 9,5% fixa pe cinci ani si 14,5% variabila pe toata perioada creditului. Un alt actor cu cota importanta pe piata, Banca tiriac, a lansat si el un credit imobiliar in lei, cu dobanda de 9,3% pe an, nivelul mentinandu-se neschimbat timp de trei ani. Catalin Parvu, vicepresedintele bancii, arata ca in cazul acestui imprumut dobanda este chiar mai mica decat la euro. Sub 10% au coborat dobanzile si in cazul creditelor auto, in timp ce pentru imprumuturile de nevoi personale nu s-a coborat sub acest prag, desi reduceri de dobanda au fost si aici operate.
Miscari similare au facut si banci cu cote mai mici pe piata de retail. Creditul ipotecar oferit incepand de saptamana trecuta de ING are o dobanda de 9,5%, fixa doar pentru primii doi ani. Cu dobanzi apropiate celor practicate in cazul creditelor in euro (9,57%) s-a lansat zilele trecute si HVB, atat pentru imprumuturile imobiliare, cat si pentru cele auto, de studii sau de nevoi personale. Cea mai mica dobanda a unui credit in lei ramane totusi cea introdusa de Volksbank 8,5% - creditele imobiliare, auto si de consum pe termen lung.

Departe de valul reducerii dobanzilor in lei nu mai stau nici banci carora normele BNR nu le pot opri imprumuturile in valuta, deoarece stau bine cu fondurile proprii. Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), pentru care imprumuturile in euro sau dolari sunt abia la inceput, a lansat si un credit ipotecar in lei, cu o dobanda de 9,75%, fixa in primii trei ani. Nestingherita de restrictiile bancii nationale la acordarea creditelor in valuta dupa recenta dublare a capitalului decisa de actionari, Alpha Bank lanseaza, incepand de saptamana aceasta, un pachet de credite ipotecar, printre care si unul in lei cu o dobanda de 8,9%, fixa in primii trei ani. Vrem sa atingem acea clasa de clienti care au nevoie sa plateasca rate mai mici in primii ani. Sunt, in general, tineri sau familii la inceput de drum care isi achizitioneaza o locuinta, spune Sergiu Oprescu, vicepresedintele bancii. In sirul reducerilor de dobanzi la creditele in lei exista insa si absente notabile.
Este vorbe chiar despre liderii pietei de retail. Atat Banca Comerciala Romana (BCR), cat si Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) si Raiffeisen Bank nu au anuntat pana acum nici o decizie importanta in acest sens. Cea mai mare banca, BCR, considera ca, deocamdata, astfel de masuri nici nu sunt presante in cazul sau, apreciind ca toate celelalte banci nu fac acum nimic altceva decat sa se alinieze la niveluri pe care ea le-a impus mai demult. BCR nu are, cel putin deocamdata, nici constrangeri legate de acordarea creditelor in valuta, fondurile proprii actuale fiindu-i suficiente pentru a putea continua sa ofere astfel de produse.

Pentru clientii bancilor, reducerea dobanzilor in lei permite, pentru prima data, posibilitatea luarii in considerare a unei alternative de finantare in moneda nationala care nu mai difera atat de dramatic de cea evident mai avantajoasa in valuta. Din pacate, reversul medaliei se vede atunci cand aceiasi clienti incearca sa isi plaseze economiile in lei si nu mai obtin, in unele cazuri, nici macar castigul pe care l-ar aduce un depozit in euro sau dolari.

Noi dobanzi la creditele In lei

Banc Post: credit imobiliar 8,9% fixa pe un an si variabila in rest, 9,5% fixa pe cinci ani si variabila in rest, 14% variabila pe toata perioada creditului.
Banca tiriac: credit imobiliar 9,5% fixa pe primii cinci ani, variabila in rest, 14% variabila toata perioada, credit auto 9% pentru clientii cu cont de salarii, 9,5% pentru ceilalti clienti, nevoi personale 10,5% pentru clientii cu cont de salarii, 11,5% pentru ceilalti clienti
Volksbank: credit imobiliar - 8,5%, credit auto - 8,5%, credit consum pe termen lung 8,5%, credit consum pe maximum cinci ani 9,9%
HVB: credite imobiliare, auto, pentru studii sau personal pe termen lung 9,67%, credit de nevoi personale pe termen scurt 10,95%
ING: credite ipotecare 9,25% fixa in primii doi ani, variabila in rest
Alpha Bank: credit ipotecar: 8,9% dobanda fixa pe primii doi ani, variabila in rest.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri