"Pe cadrul macroeconomic actual, nu avem sperante sa avem curs de schimb stabil in perioada urmatoare, iar BNR se va feri sa se implice ca sa ajunga un blind ally. (...) E clar ca politica bancii centrale va fi sa evite interventiile, in masura in care politicile economice o vor sprijini pe cea monetara", a afirmat Ion Dragulin, potrivit NewsIn.

El a adaugat ca, in ideea aderarii la zona euro, Banca Nationala a Romaniei (BNR) trebuie sa pastreze credibilitatea politicii monetare, prin evitarea interventiilor.

"Obiectivul trecerii la euro e ca pana atunci politica de curs sa fie credibila, sa ajungi la momentul intrarii in ERM II (anticamera zonei euro n.r.) cu un curs recunoscut de piata. Daca BNR va tine cursul va veni clipa cand isi va da seama, intr-o luna sau doua, ca e imposibil sa intre in mecanism", a mentionat Dragulin.

In 8 octombrie, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, in plenul Parlamentului, ca principalul obiectiv strategic pentru noul Consiliu de Administratie al BNR este adoptarea euro "la orizontul lui 2014-2015", tinta "ambitioasa, dar realizabila".

Banca centrala si guvernul si-au propus ca Romania sa adopte moneda unica europeana in 2014, ceea ce inseamna intrarea in ERM II in 2012. Potrivit viceguvernatorului BNR Cristian Popa, intrarea efectiva in zona euro ar putea avea loc la 1 ianuarie 2015, daca Romania primeste decizie favorabila in 2014