Nivelul dobanzii de politica monetara si cel a rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei si in valuta nu se va mai modifica pana la finalul acestui an, sustine Dominic Bruynseels, presedintele executiv al Bancii Comerciale Romane, prima institutie de credit din sistem dupa valoarea activelor gestionate.
„In acest moment nu vad motive pentru care sa se realizeze o noua relaxare a politicii monetare si, pe de alta pare, lichiditatea din piata este suficienta astfel ca nu vad necesare scaderi ale rezervelor minime obligatorii in urmatoarea sedinta a BNR", a declarat Dominic Bruynseels (foto), adaugand ca pentru a gestiona lichiditatea, banca centrala are la dispozitie operatiunile de politica monetara.

De asemenea, in conditiile economice actuale, un nivel de 4,3 lei pentru un euro este unul adecvat in opinia presedintelui executiv al BCR, care nu se asteapta la o imbunatatire a acestuia.

In ceea ce priveste activitatea de creditare, Dominic Bruynseels estimeaza ca BCR va avea, la sfarsitul acestui an, un portofoliu de credite similar celui de la sfarsitul anului 2008, dar se arata precaut in privinta creditelor neperformante.

„Cred ca intreprinderile mici si mijlocii vor continua sa intampine probleme cu creditele pentru ca au probleme cu afacerile si cu cash flow-urile pe care le au, iar daca rata somajului urca vom vedea probleme si la persoanele fizice”, a declarat seful BCR.

Banca Nationala a Romaniei a redus nivelul dobazii de politica monetara de cinci ori in acest an, de la 10,25% la 8% cat este in prezent, si diminuat rezervele minime obligatorii solicitate bancilor comerciale la 15% din pasivele in lei si 30% pentru cele in valuta. Ultima sedinta de politica monetara din acest an este programata pentru 3 noiembrie 2009.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri