„In acest moment nu vad motive pentru care sa se realizeze o noua relaxare a politicii monetare si, pe de alta pare, lichiditatea din piata este suficienta astfel ca nu vad necesare scaderi ale rezervelor minime obligatorii in urmatoarea sedinta a BNR", a declarat Dominic Bruynseels (foto), adaugand ca pentru a gestiona lichiditatea, banca centrala are la dispozitie operatiunile de politica monetara.

De asemenea, in conditiile economice actuale, un nivel de 4,3 lei pentru un euro este unul adecvat in opinia presedintelui executiv al BCR, care nu se asteapta la o imbunatatire a acestuia.

In ceea ce priveste activitatea de creditare, Dominic Bruynseels estimeaza ca BCR va avea, la sfarsitul acestui an, un portofoliu de credite similar celui de la sfarsitul anului 2008, dar se arata precaut in privinta creditelor neperformante.

„Cred ca intreprinderile mici si mijlocii vor continua sa intampine probleme cu creditele pentru ca au probleme cu afacerile si cu cash flow-urile pe care le au, iar daca rata somajului urca vom vedea probleme si la persoanele fizice”, a declarat seful BCR.

Banca Nationala a Romaniei a redus nivelul dobazii de politica monetara de cinci ori in acest an, de la 10,25% la 8% cat este in prezent, si diminuat rezervele minime obligatorii solicitate bancilor comerciale la 15% din pasivele in lei si 30% pentru cele in valuta. Ultima sedinta de politica monetara din acest an este programata pentru 3 noiembrie 2009.