Deloitte pariaza pe cresterea TVA la 22% in 2010

Reprezentantii Fondul Monetar International si autoritatile romane ar putea alege majorarea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA), desi optim pentru sustinerea economie ar fi mentinerea nivelului actual al acesteia si gasirea altor modalitati de crestere a veniturilor la buget, considera George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania.
"Consider ca taxa pe valoare adaugata se va majora pentru ca este o solutie rapida si pentru ca, pe de alta parte, de cota unica nu se atinge nimeni, ea reprezinta o lupta castigata la nivel politic. Trebuie sa tinem cont si de ceea ce se intampla in jurul nostru, multe state europene opteaza pentru aceasta solutie de cota unica la care noi am fost un pic pionieri", a declarat seful Deloitte Romania, George Mucibabici (foto).

De asemenea, seful firmei de consultanta Deloitte Romania considera ca statul roman ar trebui sa gaseasca modalitati de imbunatatire a colectarii taxelor pe modelul american, in care autoritatile fiscale analizeaza veniturile contribuabililor si in raport cu bunurile pe care acestia le au in posesie si comparativ cu ce au declarat.

Si Pieter Wessel, partener in cadrul Deloitte, a subliniat ca majorarea TVA reprezinta o solutie la indemana statului in conditiile, in care pentru acest tip de taxa certitudinea unei colectari rapide este mai mare.

"Eu am pariat acum cateva luni ca taxa pe valoare adaugata se va majora la 22%. Sigur, optim ar fi ca aceasta sa nu creasca, insa, din punctul de vedere al bugetului si competitivitatii pe plan international, majorarea TVA este raul cel mai mic posibil, deoarece nu presupune o crestere a costurilor de productie. Insa, daca s-ar modifica alte taxe, atunci ar creste costul cu forta de munca pentru angajator, iar acest lucru s-ar reflecta si in costul de productie”, a explicat Wessel.

Cota unica de impozitare (16%) si cota standard de TVA (19%) reprezinta doua dintre principalele avantaje competitive ale sistemului fiscal romanesc in context regional, considera specialistii Deloitte, insa acestia sustin ca frecventa schimbarilor legislative, insuficienta reglementarilor si ineficienta aparatului administrative actioneaza ca factori de instabilitate in dezvoltarea robusta a mediului de afaceri romanesc.

Citeste si Investitorii straini: Economia nu poate suporta o majorare a impozitelor


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri