Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut titluri de stat cu maturitate la 12 luni de 2,36 miliarde lei (575,5 milioane euro), de 2,36 ori mai mult decat valoarea anuntata, pentru care plateste un randament mediu in scadere de 8,86% pe an, minim al ultimilor doi ani, potrivit datelor BNR.
Un randament atat de mic nu a mai fost platit de MFP din 9 ianuarie 2008, cand Finantele au platit un randament de 8,76% pe an la o emisiune de certificate de trezorerie pe 6 luni.

Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 1 miliard lei, iar randamentul maxim acceptat a fost de 8,89% pe an. Bancile au depus cereri de cumparare de 6,08 miliarde lei (aproape 1,5 miliarde euro), potrivit NewsIn.

La sedinta similara din 21 decembrie, Finantele au atras 670,627 milioane lei (159,2 milioane euro), cu 34,1% peste valoarea anuntata, pentru care plateste un randament mediu anual de 10%.

MFP a anuntat ca in ianuarie vrea sa ia de pe piata locala 4 miliarde lei, iar in primul trimestru din 2010 ministerul vrea sa atraga 10-12 miliarde lei. In 2009, Finantele au luat din piata aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), ceea ce reprezinta de peste cinci ori mai mult decat in 2008.

La prima licitatie din acest an, Finantele au plasat obligatiuni pe 3 ani de 565,02 milioane lei (135,4 milioane euro), cu 13% peste valoarea anuntata, la un randament mediu anual in scadere, de doar 9,50%, dupa cateva luni in care randamentul se mentinuse la 10%, in timp ce la a doua randamentul platit a scazut la 9,24%, ministerul luand din piata 1,34 miliarde lei.

Tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an este de 5,9% din produsul intern brut (PIB).

Vineri, Fondul Monetar International a anuntat ca o misiune a FMI condusa de Jeffrey Franks va veni in perioada 20-27 ianuarie la Bucuresti, impreuna cu delegatii ale Comisiei Europene si Bancii Mondiale, pentru a finaliza cea de-a doua evaluare a Romaniei si a verifica respectarea conditiilor in vederea eliberarii urmatoarelor transe din pachetul de asistenta financiara de 20 miliarde euro agreat cu Romania pe doi ani.

FMI ar urma sa deblocheze transele III si IV, in valoare totala de 2,3 miliarde euro, din imprumutul extern al Romaniei, CE - transa a doua de un miliard euro, iar Banca Mondiala - cel de-al doilea imprumut de circa 350 milioane euro.

Fondul a dat Romaniei in 2009 primele doua transe de 6,57 miliarde euro, CE a acordat 1,5 miliarde euro, iar Banca Mondiala a dat Romaniei primul imprumut de 300 milioane euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri