Leul a inregistrat una dintre cele mai mari cresteri din Europa si din lume in luna ianuarie, datorita speculatorilor din strainatate si a vestilor pozitive primite din partea FMI, potrivit unei analize a casei de brokeraj X-Trade Brokers Romania.
“Cresterea leul se datoreaza atat «atacurilor» pe aprecierea monedei nationale realizate de speculatorii din strainatate, cat si vestilor pozitive privind eliberarea noilor transe din imprumutul FMI. De asemenea, faptul ca dobanda de referinta a ramas cea mai ridicata din UE (chiar si dupa ultima ajustare) a incurajat investitiile si cererea de lei, sustinand aprecierea monedei nationale”, afirma analistii X-Trade Brokers.

Victor Safta (foto), directorul XTB Romania sustine ca leul a manifestat o volatilitate ridicata in raport cu dolarul american, respectiv de 5,21% intre valorile minime si maxime din ianuarie. Totodata, leul a castigat 3,12% fata de euro.

“Din aceasta perspectiva, leul s-a aflat in acelasi esalon cu euro, yenul japonez si dolarul australian, care au variat, de asemenea, cu peste 5% fata de dolarul american”, precizeaza Safta.

In lipsa unor «elemente surpriza», directorul X-Trade Brokers se asteapta ca in aceasta saptamana leul sa isi mentina aprecierea.

“Zilele care urmeaza sunt insa destul de incarcate in ceea ce priveste publicarea unor indicatori macroeconomici importanti, in special din SUA si Marea Britanie, care, impreuna cu evolutiile din Grecia, pot avea influente importante asupra cursului euro, cu efecte in consecinta asupra leului”, este de parere Safta.

Yenul japonez, cea mai mare crestere fata de euro

In ianuarie, cea mai mare volatilitate din piata fata de moneda unica europeana a fost inregistrat de catre yenul japonez, de 7,66%. De asemenea, moneda nipona a marcat cea mai mare aprecierea fata de euro, respectiv 5,91%.

Perechea EURJPY a inceput anul cu o valoare de 132,97 si a incheiat saptamana trecuta la nivelul de 125,10.

“Fata de dolarul american, euro a scazut cu 3,05% de la inceputul anului si pana la sfarsitul saptamanii trecute, cresterea economica realizata de Statele Unite in ultimul trimestru al anului trecut sustinand puternic acest trend”, afirma Victor Safta.

Euro a scazut de la 1,4301 USD pentru 1 EUR la inceputul lunii ianuarie la 1,3864 USD pentru 1 EUR la inchiderea sedintei de vineri.

Aprecierea valutelor fata de euro s-a datorat mai multor factori, principalul fiind deprecierea generala a monedei, ca urmare a situatiei delicate a Greciei, ce afecteaza increderea in euro.

Citeste si Un leu fioros: Cursul de schimb a coborat sub pragul de 4,1 lei/euro


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si