Desi Biroul de Credit a semnat cu mai multe banci contracte privind transmiterea tuturor informatiilor privind persoanele fizice creditate, numai BancPost a trimis, pana in prezent, astfel de informatii catre institutia de supraveghere a incidentelor de neplata ale persoanelor fizice.

Pana acum la Biroul de Credit a fost trimisa informatia pozitiva numai de catre BancPost, spune presedintele onorific Elena Petculescu, care sustine ca bancile asteapta fiecare ca adversara de piata sa faca prima miscare in acest sens. Niciodata Banca Comerciala Romana nu va da informatii pozitive daca nu le da si Banca Romana de Dezvoltare, exemplifica Petculescu. Restul bancilor au limitat informatia la intarzierile la plata imprumuturilor, intrucat - sustin surse din piata - nu doresc ca alte banci sa afle detalii despre propriile portofolii de credite. Informatiile generale despre cei creditati pot fi redistribuite cu acordul clientilor, pe care bancile il obtin fie la semnarea cererii de acordare a creditului, fie la semnarea contractului de credit. Clientii se pot opune clauzelor ce le pot face informatiile si datele personale cunoscute tuturor bancilor si institutiilor nebancare de credit, spune un bancher.

Biroul de Credit a semnat in perioade diferite, cu mai multe banci, contracte privind dezvaluirea informatiilor pozitive. In prezent, o singura banca si o singura entitate non-bancara ofera astfel de informatii. Informatiile negative, privind restantele la plata creditelor, sunt oferite de 19 banci, ne-a declarat Serban Epure, presedintele Biroului de Credit. Epure sustine ca bancile intampina probleme de ordin tehnic, deocamdata, acesta fiind motivul pentru care nu transmit informatii legate de totalul celor creditati. Biroul de Credit are ca actionari 27 de banci de pe piata romaneasca si strange informatii referitoare exclusiv la persoanele fizice.

Sistemul de dezvaluire a tuturor informatiilor legate de cei creditati este preluat dupa unul american, unde un credit este obtinut mai usor de cei cu un istoric bun in restituirea altor credite, explica Cristian Ionescu, director general al firmei de recuperare a creantelor Coface Intercredit. Informatiile pozitive nu ajung in prezent la nici unul dintre colectorii de restante, spune el.

In prezent, promovarea unor practici optime (best practices) in domeniul raportarii si managementului creditelor se afla in dezbaterea BNR si a Asociatiei bancilor (ARB), sustin surse din cadrul bancii centrale.

Astfel de sisteme de raportare sunt functionale in unele tari membre ale OECD, insa exista si state precum Franta sau Elvetia, unde cetatenii s-au opus dezvaluirii informatiilor proprii, spun surse din piata.

In prezent, informatiile pozitive si negative sunt preluate numai de catre Centrala Riscurilor Bancare, entitate subordonata BNR, insa numai pentru credite ce depasesc 200 de milioane de lei vechi.

BNR a spus ca odata ce Biroul de Credit va deveni eficient, Centrala riscurilor va renunta la activitatea de monitorizare a persoanelor fizice. Deocamdata, insa nu s-a decis nimic in acest sens, spune Epure. Oficialii BNR au confirmat ca nu excista nici o modificare pe rol in actualul mod de raportare a informatilor legate de credite. Deocamdata exista foarte putini romani care si-au dat acrodul privind utilizarea informatiilor proprii, intrucat clauzele din contractul de credit care prevad o astfel de utilizare au fost introduse recent, spune un bancher.

Totodata, Epure sustine ca sase institutii de credit nebancar au semnat recent contracte cu Biroul de Credit, pentru monitorizarea datoriilor restante ale celor creditati. Tot mai multe banci vor intra pe segmentul de retail, si vor transmite date privind datornicii, spune Epure.

Recuperatorii au format Biroul de Credit Privat

Firmele de recuperare a restantelor, Coface, Delos Creditinfo, Credit Plus, Kasolvenzia si Credit Reform au format o Asociatie Privata de Management al Creditelor, care va gestiona in comun o baza de date privind debitele firmelor. Directorul Coface sustine ca indiferent caruia dintre membrii Asociatiei se va adresa un client, noul Birou de Credit Privat va actiona in comun, in vederea strangerii informatiilor negative privitoare la o firma sau la o persoana fizica. Ionescu sustine, insa, ca Biroul Privat se va ocupa indeosebi de firme, pe baza unor comisioane.

Creditele de consum neplatite ajung la circa 43 milioane euro

Volumul datoriilor ajunge la circa 80 de milioane de euro, spune Cristian Ionescu , iar 45% din caestea sunt datorii ale firmelor. Doru Calitoiu, director in cadrul Biroului de Credit, sustine ca in luna septembrie volumul creditelor neplatite ale persoanelor fizice ajunge la circa 1.540 miliarde de lei vechi (circa 43 de milioane de euro), circa 162 de mii de peroane avand restante la o singura banca, si aproape 30.000 avand restante la mai multe banci.

Cea mai mare parte a creditelor nereturnate apartine categoriei creditelor de consum, (circa 1.270 de miliarde de lei vechi, sau 35 milioane euro), in timp ce creditele imobiliare si ipotecare au ponderea cea mai mica, de 2,7 miliarde de lei vechi (sau 75.000 de euro). Creditele restante pe carduri sunt de 243 miliarde lei (6.75 milioane euro), din care majoritatea pe carduri de credit, (202 miliarde lei vechi, sau 5,6 milioane euro), si 41 miliarde lei vechi (sau 1,1 milioane euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri