Activele fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si facultative (pilonul III) reprezinta 0,49% din produsul intern brut (PIB) la nivelul lui 2009, un nivel inca scazut, potrivit datelor arbitrului pietei.
„In contextul economic al anului 2009, caracterizat prin scaderea efectivului de salariati (-9% noiembrie 2009-noiembrie 2008), cresterea numarului de someri inregistrati (81% noiembrie 2009-noiembrie 2008), scaderea castigului salarial mediu brut (-7,8% noiembrie 2009-decembrie 2008) precum si prin scaderea produsului intern brut estimat pentru perioada ianuarie –octombrie 2009 (-7,4 % in termeni reali, comparativ cu aceiasi perioada din 2008), piata pensiilor private aflata in etapa de acumulare a inregistrat o evolutie pozitiva”, se specifica in analiza "Consideratii cu caracter general asupra evolutiei sistemului de pensii private din Romania in anul 2009".

Sistemul de pensii private din Romania se afla in primii ani de functionare, astfel ca pilonul doi functioneaza din luna mai a anului 2008, iar pilonul trei din luna mai 2007.

Activele aflate in administrare au avut un nivel relativ scazut, reprezentand in 2009 doar 0,493% din PIB. Cu toate acestea, ponderea activelor in PIB reprezinta o crestere fata de 2008, cand fondurile au avut o pondere de 0,18% in PIB (vezi tabel).



Sursa : CSSPP

Odata cu dezvoltarea lor, fondurile de pensii private vor contribui la dezvoltarea economiei prin investitii majore, odata cu acumularea unui volum suficient al activelor, in conditiile cresterii volumului contributiilor si a investirii profitabile a acestora.

„Diversificarea activelor fondurilor de pensii private in anul 2009 s-a realizat in mod prudent, activele acestora fiind investite cu preponderenta in instrumente cu venit fix, titlurile de stat detinand ponderea cea mai mare (65,03% din total active fonduri de pensii private), efectele crizei financiare in acest domeniu fiind astfel reduse”, potrivit aceleiasi analize.

Mircea Oancea (foto), presedintele CSSPP a estimat ca nivelul activelor urmeaza sa ajunga la un miliard de euro in 2010.

„Orizontul investitional pe termen lung si apetitul la risc redus al acestor fonduri implica o participare activa pe piata instrumentelor cu venit fix si o alocare a fondurilor catre sectoarele economiei cu potential de dezvoltare pe termen lung. Dezvoltarea fondurilor de pensii private va avea un impact pozitiv asupra pietelor financiare locale si datorita activitatii pe care acestea o desfasoara pe piata de capital”, se mentioneaza in raportul CSSPP.

Totodata, evolutia pietei pensiilor private in anul 2009 a fost marcata de fuziunea a patru fonduri de pensii administrate privat din cele 14 existente la inceputul anului, astfel incat la finele anului operau 12 fonduri in pilonul doi.

Tot in 2009, in pilonul trei, si-au inceput activitatea patru noi fonduri de pensii facultative. Astfel, la sfarsitul lunii decembrie 2009 pe piata pensiilor private avea active 25 fonduri de pensii private, din care 12 fonduri de pensii administrate privat si 13 fonduri de pensii facultative.

In prima luna a anului 2010, fondurile de pensii private au inregistrat o crestere usoara pastrand in contextul economic general, ritmul lunar mai lent inregistrat in ultima parte a anului trecut.

Astfel, conform datelor Comisiei, in luna ianuarie a.c., 4.936.522 persoane participau la fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II ), in crestere cu 0,5% fata de decembrie 2009. Valoarea activelor nete inregistrata de fondurile de pensii administrate privat a fost de 2.537,7 milioane de lei (616 mil. euro), in crestere cu 6,4% fata de decembrie 2009.

Si fondurile de pensii facultative (Pilonul III) au inregistrat o usoara crestere. Astfel, in ianuarie a.c., numarul participantilor a fost de 188.471 persoane, in crestere cu 0,7% fata de decembrie 2009, iar activele nete au in suma 215 milioane de lei (52 mil. euro), respectiv in crestere cu 5,5% fata de ultima luna a anului trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri