Proiectul de lege a insolventei persoanelor fizice, adoptat de Senat, este o solutie nefericita pentru ca ofera clientilor o alternativa la plata corecta a ratelor la credit, bancile fiind obligate sa fie mult mai atente cu acei solicitanti de credit aflati "la limita", considera presedintele BCR.
Ieri, Senatul a adoptat proiectul legislativ initiat de 13 parlamentari PDL privind procedura de insolventa a persoanelor fizice, care impiedica executarea silita a debitorilor, permitandu-le acestora propunerea unui plan de reorganizare a datoriilor si intrarea sub protectia Tribunalului, scrie NewsIn.

"Ofera (clientilor) o cale de iesire. Or, clientii trebuie sa inteleaga ca atunci cand semneaza un contract de credit cu o banca trebuie sa il si respecte", a afirmat presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels.

El a explicat ca, in cazul in care proiectul va fi adoptat si de Camera Deputatilor, efectele nu sunt inca foarte usor de cunatificat, depinzand "de cum reactioneaza oamenii".

"Primul efect va fi acela ca banca va fi mult mai atenta la clienti. Cei cu istoric de plata bun vor ramane Ok, insa cei aflati la limita de jos vor fi anlizati mult mai atent", a explicat presedintele BCR.

El a subliniat ca, desi actul normativ mareste riscurile pe partea de retail pentru banci, aceasta situatie nu se va traduce automat printr-o crestere a costurilor. "Nu este neaparat vorba de o crestere a costurilor, insa potential situatia poate deveni foarte problematica", a spus Bruynseels.

El a aratat ca Romania se poate inspira din legislatia in materie a altor state. "As prefera sa se examineze mai atent si sa se aleaga cea mai buna varianta", a conchis presedintele BCR.

Proiectul votat de Senat este bazat pe Legea 85/2006, privind procedura insolventei, care se aplica persoanelor juridice, si prevede, printre altele, ca, la momentul deschiderii procedurii de insolventa, toate urmaririle individuale contra debitorului se suspenda, precum si toate procedurile judiciare si extrajudiciare ale creditorului de recuperare a datoriilor.

Odata cu deschiderea acestei proceduri, judecatorul care instrumeanteaza cazul va numi un administrator judiciar, care va actiona ca reprezentant judiciar al debitorului.

Mai mult, legea prevede ca debitorul va propune judecatorului un plan de reorganizare a datoriilor, care se poate intinde pe o perioada de 3 ani de la deschiderea procedurii de insolventa, cu posibilitate de prelungire, timp in care debitorul va putea propune modificarea unor creante si respingerea sau continuarea unor contracte.

Planul va fi analizat de judecator, dupa ce va consulta si punctul de vedere al reprezentantilor creditorului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri