Profitabilitatea sistemului bancar romanesc a depasit nivelurile dificile, inregistrate in 2009, in contextul in care randamentul capitalurilor proprii (ROE) a ajuns la sfarsitul lui februarie la 5,3%, a spus directorul Directiei de Stabilitate Financiara din BNR, Ion Dragulin.

"Profitabilitatea a depasit nivelurile dificile. Ne asteptam la consolidarea miscarii pozitive [...] Credem ca asteptarile pozitive optimiste privind evolutia profitabilitatii ne incurajeaza sa abordam si politica de reglementare din acest unghi", a spus Dragulin, citat de NewsIn.

Randamentul capitalurilor proprii (ROE), ce reflecta raportul dintre profitul net si capitalurile proprii la valoarea medie, a ajuns la sfarsitul lui februarie la 5,3%, comparativ cu nivelul de la finalul lui 2009, de 2,73%.

Dinamica ROE este pozitiva dupa primele doua luni din an, in conditiile in care la sfarsitul lui ianuarie se randamentul capitalurilor proprii se cifra la 1,3%.

Inaintea inceperii crizei financiare, in 2008, sistemul bancar romanesc inregistra o rata a rentabilitatii capitalurilor proprii (ROE) de 29,4%, dublu fata de media tarilor membre ale UE din Europa Centrala si de Est
De asemenea, randamentul activelor (ROA), ce reprezinta raportul dintre profitul net si activele medii, se situa in februarie la 0,5%, in crestere fata de nivelul de 0,1% din ianurie.

In ceea ce priveste profitul, in februarie bancile din Romania au raportat un rezultat net de 261 milioane lei.
Dragulin a mai spus ca trebuie revazut rolul creditelor in valuta, in conditiile in care "performanta sistemului bancar este buna, neavand expuneri fata de socuri, fapt care permite pasi mai indrazneti din partea bancii centrale pentru optimizarea raportului intre cerere si oferta, in vederea intaririi conditiilor de relansare a creditarii".


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Negrescu, Orange Money: Vrem să avem un serviciu 100% digital
Setari Cookie-uri