Datoriile pe care institutiile de credit aflate in insolventa le au fata de deponenti se platesc cu prioritate, iar deschiderea procedurii de faliment se va face cu aprobarea prealabila a BNR, potrivit unei Ordonante de Urgenta a Guvernului.
„Datoriile pe care institutiile de credit aflate in insolventa le au fata de deponenti, in marja garantiei legale, se platesc cu prioritate. Aceste datorii vor avea un rang de preferinta superior. Totodata, actul normativ va conferi mediului de afaceri un grad sporit de certitudine juridica, prin aceea ca deschiderea procedurii de faliment in institutii de credit se face prin aprobarea prealabila a Bancii Nationale a Romaniei”, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

Banca centrala poate sa nu dea aceasta aprobare in cazul in care considera ca institutia de credit nu se afla in insolventa.

Ordonanta de Urgenta aprobata ieri modifica OG 10/2004 privind falimentul institutiilor de credit.

Modificarile raspund Acordului dintre Romania si Fondul Monetar International, iar in privinta lor au fost consultate atat Banca Nationala, cat si Asociatia Romana a Bancilor, a precizat Muntean.

Totodata, prin proiect au fost prevazute termene scurte de 10 zile pentru solicitarea de catre institutia de credit debitoare a aprobarii prealabile din partea Bancii Nationale a Romaniei (BNR), pentru solutionarea cererii de catre aceasta si pentru introducerea cererii de deschidere a procedurii falimentului la tribunal.

2010 - Anul in care bancherii sunt pusi la incercare


Sistemul bancar din Romania o sa fie pus la incercare anul acesta, in special in primul semestru, care o sa fie hotarator pentru sistem, arata o analiza de anul trecut a bancii centrale.

Una dintre bancile mici de pe piata era pe punctul de intra in procedura de supraveghere speciala in primavara anului trecut deoarece solvabilitatea sa scazuse sub pragul minim de 8%, pe fondul unui client mare care se declarase in stare de insolventa.

"Pasul urmator era sa cerem supravegherea speciala. Orice banca din Romania care a intrat sub supraveghere speciala nu a supravietuit. Toate au dat faliment. Situatia a fost rezolvata printr-o majorare de urgenta a fondurilor proprii, banca primind un credit subordonat de 15 milioane de euro de la actionar", declara in decembrie Nicolae Cinteza.

Creditele pentru reabilitarea termica ar putea fi garantate


Statul ar putea garanta creditele contractate de proprietari pentru reabilitarea termica a apartamentelor, a declarat ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, precizand ca masura, propusa de reprezentantii firmelor de constructii, este analizata de Guvern.

”Reabilitarea se face cu cofinantarea MDRT - 50%, cu cea din bugetul primariei - 30% si cu participarea proprietarilor. Daca gandim raportat la bugetele ministerului si primariilor, putem sa reabilitam trei milioane de apartamente in 100 de ani. Daca economia va merge extraordinar de bine si vom aloca mai multi bani, probabil ca reducem la 50 de ani. Tot este foarte mult, asa ca incercam solutii alternative”, a declarat Udrea, potrivit NewsIn.

Ministrul a precizat ca, la propunerea costructorilor, MDRT ia in calcul un tip de credit ”in conditii atractive”, de care sa beneficieze proprietarii care isi reabiliteaza apartamentele. Potrivit standardelor de cost aprobate miercuri de Guvern, reabilitarea termica a unui apartament trebuie sa coste 3.000 de euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri