BancPost este prima banca din Romania care lanseaza carduri American Expres (AmEx) in lei si singura din tara care accepta plata la comercianti cu astfel de carduri, in cateva mii de locatii. Pentru romanii cu venituri medii si mari, noile carduri ofera credite in lei, cu dobanda de 26,9% pentru cardurile Green (destinate clasei de mijloc), si 24,9% pentru cardurile Gold, (destinate clientelei de afaceri) emise de BancPost. William Stredwick, vicepresedinte si director general al Global Network Services, divizia de marketing a AmEx, spune ca decizia lansarii a fost luata in urma progresului Romaniei in domeniul cardurilor si al creditarii, si ca Rusia si Comunitatea Statelor Independente urmeaza pe lista lansarii unor astfel de carduri.

Cardul AmEx se adreseaza in general persoanelor cu un venit lunar minim de circa 500 de dolari. Un astfel de card ofera, printre alte avantaje, asigurare medicala si in caz de accident posesorului, in limite considerate mari de oficialii companiei, dar si restituirea sumelor de bani cheltuite in cazul pierderii bagajelor la aeroport, in cazul intarzierii unor curse aeriene, sau in cazul in care un produs achizitionat cu cardul AmEx este deteriorat de terti in termen de 30 de zile de la achizitionare.

De pilda, daca firma aeriana ti-a pierdut bagajele si cumperi un costum de haine, sau daca o menajera a hotelului undei stai ti-a ars camasa cumparata cu cardul, AmEx suporta costurile, explica Stredwick. In plus, nu exista nici o taxa in cazul pierderii codului de identificare personala (PIN) sau in cazul in care cardul a fost deteriorat, asa cum se cere in alte cazuri, explica Philippos Karamanolis, care a preluat functia de director general adjunct si sef al serviciului de credite al BancPost in urma cu doua saptamani.

Plasticul Gold ofera si peste 1.000 de Serviciile turistice internationale cu reducere, si o limita de credit mai mare decat in cazul primului card. BancPost a negociat deja reduceri de pret ce variaza intre 10 si 15% pentru produsele cumparate cu cardul AmEx din 50 de lanturi de magazine, iar pentru cumparaturile in alte magazine decat cele partenere nu se percepe comision.

Stredwick spune ca tinta AmEx pentru la anul este sa aiba cel putin 10.000 de carduri in Romania. Vom discuta in curand si cu liniile aeriene locale si cu alti posibili parteneri, pentru oferte speciale, si veti vedea in urmatoarele luni un rezultat concret pe piata, spune Stredwick.

Cu un card AmEx Green se poate obtine un credit de pana la 200 de milioane de lei vechi, si o dobanda de 26,9% pe an, comisionul anual cerut fiind de 400.000 de lei vechi. Posesorul cardului Gold poate obtine un imprumut de pana la 540 de milioane lei vechi, cu o dobanda de 24,9% pe an, iar comisionul anual cerut este de 3.600.000 lei vechi. Perioada de gratie pentru rambursarea creditelor este de pana la 55 de zile, scadenta la doi ani cu posibilitatea prelungirii in cazul unui istoric de plata bun al clientului, iar suma minima ce poate fi remisa lunar este de 3% din sold. Pentru cardurile AmEx, BancPost asigura asistenta telefonica non-stop clientilor.

Cardurile AmEx nu sunt, insa, avantajoase in cazul retragerii de numerar, care poate fi efectuata in Romania numai la bancomatele BancPost, cu un comision de 2,5% din suma retrasa, in timp ce comisioanele altor banci pentru retrageri de numerar de pe carduri Visa sau MasterCard variaza intre 0,1-0,5% plus 25.000 sau 50.000 lei vechi. Pentru retragerile de numerar de la bancomate aflate in strainatate se percep comisioane de 3,5% din suma retrasa.

Pana acum cardurile American Express au fost doar distribuite de diverse banci in Romania, ele fiind emise la Londra in dolari. Au existat inconveniente legate de cursul de schimb, si depozitele colaterale depuse pentru a obtine astfel de carduri, care ofereau avantaje in principal celor care calatoresc mult in afara tarii, spune Karamanolis. BancPost are in prezent circa 1,5 milioane de carduri emise in Romania, reprezentand 22% din piata. La capitolul imprumuturi, BancPost, impreuna cu divizia Euroline de carduri de credit are o cota de piata de 10%, iar pe piata imprumuturilor ipotecare, cota de piata a bancii este de 8%, spune directorul general al bancii, Georgios Michelis.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri