Noile norme privind creditarea vor genera costuri mai mari pentru banci. In acelasi timp, masurile de austeritate luate de guvern, care includ diminuarea veniturilor angajatilor din sectorul de stat cu 25%, vor creste supraindatorarea si vor duce la o scadere a consumului, iar creditarea va avea de suferit, spune Major.

"Vom avea o descrestere a consumului de cateva procente, conform ultimelor estimari", sustine Major.

"Focusul bancilor romanesti pe termen scurt va fi pe eficientizarea retelei si a costurilor. (O problema este) supraindatorarea, in contextul actual, cand avem minus 25% in sectorul bugetar, si este foarte clar ca gestionarea costurilor si a relatiei cu clientii sunt foarte importante", spune Zoltan Major.

El a mentionat ca profitul va continua sa scada: daca in 2008, profitul bancilor a fost de aproximativ 4 miliarde de lei, in 2009 a scazut la aproximativ 900 de milioane de lei. Statul a beneficiat de impozite din acest profit, iar diminuarea lui va insemna si scaderea incasarilor statului, sustine Major. In plus, o mare parte a profitului a mers catre majorari de capital, pentru a sustine solvabilitatea in sistemul bancar.
Insa, in pofida dificultatilor, cresterea creditarii va fi reluata, pe termen lung, sustine Major.

"Romania este inca sub-bancarizata, ponderea creditelor ipotecare in PIB este de doar 5%, in restul Europei e dublu, iar in unele tari occidentale, de pana la 40% din PIB," sustine Major.

"Nu vom mai avea cresteri de 50-70%. Va fi o crestere mult mai sustenabila, fara oscilatii majore", a mai spus directorul UniCredit.