"Recentele evolutii economice si politice la nivel national si global au influentat toate sistemele financiare, inclusiv sistemul romanesc de pensii. Astfel, acordul cu FMI, masurile anticriza, rata somajului, evolutia cursului valutar, a dobanzii de politica monetara, etc. si-au spus cuvantul intr-o anumita masura asupra activelor si sistemului de pensii in intregime", se arata in ultima analiza privind piata pensiilor private din Romania a Comisiei.

Astfel, activele totale de pe piata pensiilor private vor avea o pondere de 0,85% in produsul intern brut (PIB), fata de 1,13% cat estimase CSSPP dupa primele trei luni ale anului.

"Comparativ cu evolutia din primele trei luni ale anului, ponderea activelor totale sistemului de pensii in PIB a continuat cresterea in a doua parte a semestrului I 2010, dar intr-un ritm mai scazut. Noile estimari privind evolutia ponderii activelor totale in PIB au fost revizuite tinand cont de o rata de crestere lunara de 1,47%. In aceste conditii, este de asteptat ca la finele anului activele totale sa insumeze aproximativ 4,6 miliarde de lei, reprezentand 0,85% din PIB", se specifica in ultima analiza privind industria de profil a CSSPP.

Potrivit Comisiei, activele nete ale fondurilor private de pensii si-au continuat cresterea, dar intr-un ritm mai scazut in al doilea trimestru, in special din cauza evolutiei negative a pietei de capital din trimestrul II al anului in curs.

Cresterea bursei din primul trimestru al acestui an, de 11,76%, a adus cresteri pe masura si rezultatelor din administrarea activelor fondurilor de pensii (care detineau actiuni reprezentand 11,51% din activele totale la 31 martie 2010) - 230 milioane de lei pentru pensiile private obligatorii (luna martie a reprezentat maximul cu 106 mil. de lei).

Citeste si:

Din al doilea trimestru, incertitudinile privind adoptarea pachetului de masuri anticriza convenit cu FMI au influentat negativ piata de capital afectand implicit activele fondurilor de pensii care in luna mai au inregistrat o scadere a rezultatelor din administrarea activelor de 50 milioane de lei pe pilonul II (1,57% din valoarea activelor nete), iar pe tot trimestrul al doilea o crestere a acestor rezultate de doar 2,6 milioane de lei.

"Nivelul contributiilor a crescut incepand cu luna martie - prima luna in care au fost virate catre fondurile de pensii contributiile de 2,5% aferente lunii bugetare ianuarie 2010. Nivelul contributiilor a fost influentat si de evolutia pozitiva a numarului participantilor (crestere cu 2,4% in iunie fata de ianuarie 2010), concomitent cu cresterea ponderii conturilor active (cu contributii), de la 93,15% in ianuarie, la 93,90% in iunie", se mentioneaza in analiza CSSPP.

Piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) a ajuns la active nete de 3,38 miliarde de lei (773,5 milioane de euro) la sfarsitul lunii trecute , in crestere cu 4,4% fata de luna anterioara, iar piata pensiilor private facultative (pilonul III) si-a sporit activele nete cu 3,3% in iunie, la 264,4 milioane de lei (60,5 milioane de euro) dupa rpimul semestru al anului 2010.