Evolutia oscilanta a pietei derivatelor de la Sibiu a favorizat, saptamana trecuta, tranzactiile speculative, in special pe derivatele actiunilor SIF. Desi primele doua sedinte din perioada analizata au fost dominate de scaderi, in sesiunea de miercuri investitorii au revenit masiv la cumparare, fiind recuperate, astfel, pierderile.
Dupa corectii drastice ale preturilor, "piata a capatat un suflu nou, iar actiunile au reinceput sa creasca, recuperand integral pierderile din zilele anterioare. Din acest punct de vedere, a fost o saptamana ideala pentru speculatori, care au putut profita de trei schimbari majore de trend", declara Radu Balbaie, directorul de tranzactionari al Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu (BMFMS).

In ultima sedinta a saptamanii trecute, Rompetrol Rafinare a acaparat toata atentia investitorilor, pe fondul scaderii preturilor celorlalte actiuni. S-au tranzactionat 5.818 contracte futures pe derivatele RRC, ceea ce a reprezentat 53% din totalul tranzactiilor din care 3.372 pentru Craciun si 2.446 pentru martie 2006, potrivit lui Decebal N. Todarita, economist la bursa sibiana. "Numarul considerabil de contracte pentru scadenta lunara indica interesul speculatorilor de a obtine profituri rapide, din posibilele oscilatii viitoare", a precizat Todarita.

Rompetrol Rafinare a reprezentat surpriza saptamanii trecute la BMFMS, ca de altfel si la Bursa de Valori Bucuresti. Aceasta datorita preluarii grupului francez Dyneff de catre compania petroliera romaneasca, fapt ce ar putea duce la o dublare a profitului Rompetrol, dupa cum estimeaza brokerii.

Actiunile RRC au inregistrat, la finalul sedintei, o crestere de 0,0065 lei/actiune pentru Craciun si de 0,0077 lei pentru martie, preturile de cotare fiind stabilite la 0,1244 lei respectiv 0,1407 lei. "Pe piata options, s-a putut observa ca unii investitori mizeaza pe o viitoare crestere a pretului activului suport RRC", adauga Todarita. Investitorii au fost atrasi si de derivatele pe titlurile Petrom, SNP fiind pe locul doi in topul lichiditatii. Acestea au fluctuat pentru Craciun intre 0,4693 si 0,53 lei, scadenta pentru care nu se asteapta o scadere sub pragul de 0,485 lei, iar pentru martie intre 0,52 si 0,5710 lei, pragul suport aflandu-se la 0,52 lei.

SIF-urile au permis realizarea de speculatii in aceeasi zi sau pe termen scurt. Pentru Craciun, SIF 1 a fost cotat la 2,28 -2,401 lei, in timp ce SIF 2 a fluctuat intre 2,19 si 2,321 lei, iar pentru martie intre 2,38 si 2,551 lei. Titlurile SIF 3 au fost cotate pentru scadenta lunara la 2,001 - 2,19 lei, iar pentru martie intre 2,26 si 2,33 lei, in timp ce SIF 5 au fluctuat intre 2,4902 si 2,63 lei, respectiv intre 2,7301 si 2,87 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri