"Este foarte posibil ca in noaptea de Revelion 2015-2016 sa nu trecem la euro, ci poate la solstitiul de vara sau la echinoctiul de toamna", a afirmat Vosganian, citat de Mediafax.

El considera ca daca Romania va ramane in recesiune in 2011 si cheltuielile bugetare nu vor fi reduse, trecerea la euro va avea loc abia in 2016.

Mai multi oficiali, printre care presedintele Traian Basescu si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, au vorbit in ultima vreme de posibilitatea amanarii intrarii Romaniei la zona euro fata de calendarul actual de aderare, care stabileste adoptarea euro in 2015.

Citeste si:

Cele mai multe opinii vorbesc de o amanare de cel mult doi ani, perioada in care Romania ar putea continua reformele structurale, beneficiind de avantajul unei politici monetare independente. In acest interval, banca centrala ar putea calibra mai bine rata de schimb la care se va face trecerea de la leu la euro.

Pe de alta parte, unii analisti si oficiali considera ca Romania ar trebui sa pastreze actualul calendar de aderare, chiar daca obiectivul nu va fi indeplinit, pentru ca termenul de 2015 poate reprezenta un semnal de angajament politic mai puternic.