Ideea despagubirii proprietarilor furati de fostul regim comunist prin Fondul Proprietatea a creat noi dispute in loc sa conduca la o rezolvare cat mai rapida. Anuntul Guvernului a fost perceput diferit de cele doua medii in care se va integra Fondul Proprietatea: cele doua asociatii de proprietari au respins solutia oficiala, hotarate sa dea in judecata autoritatile, iar actorii pietei de capital au privit initial cu entuziasm, apoi cu oarece curiozitate si, in final, putin suspiciosi, propunerea Guvernului, insa abia asteapta un nou instrument care sa atraga noi clienti cu putere financiara la Bursa.
Totusi, atat brokerii, cat si fostii proprietari critica solutia Guvernului, opinia lor fiind ca piata de capital da o sansa celor care vor sa investeasca, dar nu si celor care vor despagubirea reala, pentru ca proprietatile confiscate au o valoare inestimabila.

Analistii pietei de capital cer foarte multa transparenta in tot acest proces de despagubire a proprietarilor prin intermediul unui fond mutual din cauza suspiciunilor romanilor care au avut nesansa sa piarda din investitii similare in fonduri ce au fost administrate cu risc extrem de ridicat sau chiar prin fraude. "Fondul Proprietatea trebuie sa capete un concurs larg, trebuie sa vedem exact si substanta, si societatile, si procentele de actiuni pe care le va include", ne-a declarat Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Fondul Proprietatea va fi listat direct pe piata de capital, la BVB, dupa obtinerea autorizatiei de functionare din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare. Investitorii percep noul instrument ca un fond mutual cu plasamente in actiuni profitabile, brokerii il vad mai degraba ca un fond similar, ca structura, Societatilor de Investitii Financiare (SIF), dar care va avea in portofoliu actiuni ale Casei de Economii si Consemnatiuni, ale furnizorilor de utilitati s.a. "Fondul Proprietatea va fi un emitent la BVB, un fond atipic, care va raspunde unui obiectiv clar - de a-i repune in drepturi pe fostii proprietari", spune Stere Farmache. Opinia brokerilor este insa ca Guvernul trebuie sa respecte una dintre principalele reguli ale pietei de capital - transparenta, in special in privinta societatilor ce compun acest nou fond, inainte de lansarea sa efectiva.

Dimensiunea si modul de constituire a Fondului Proprietatea trebuie sa fie foarte bine cunoscute de piata de capital, mai ales ca va trebui sa functioneze dupa regulile ce guverneaza un fond mutual. "In acest moment nu ma situez nici de o parte, a proprietarilor, nici de alta, a autoritatilor, dar este important sa fie precizate natura si modul de functionare al Fondului, dar, mai ales, care sunt optiunile detinatorilor de titluri si in ce masura li se restituie valoarea reala pe care o au acestia de recuperat", a mai spus Stere Farmache.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri