Un fost director al MKB Romexterra Bank SA - Alba Iulia a fost trimis in judecata de DNA intr-un dosar in care mai sunt cercetate sase persoane legat de incheierea ilegala a 52 de contracte de credit in valoare de 1,8 milioane de lei si 5.000 euro in scopul derularii unui contract cu fonduri SAPARD.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Alba Iulia le-au trimis in judecata pe Marilena Ramona Nichimis, fost director al MKB Romexterra Bank SA - Sucursala Alba Iulia, in prezent director in cadrul MKB Romexterra SA Centrul Regional Brasov, pe Mihaela Carmen Vintu, analist credite bancare la aceeasi sucursala bancara si pe Mihaela Barbu si Stanca Sipos, ambele casiere, sub acuzatiile de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, informeaza DNA.

In acest dosar au mai fost trimise in judecata Maria Ispas, administrator la SC Mia Carn SRL Miraslau, pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, fals in inscrisuri sub semnatura privata si folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, cu scopul obtinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene, si Livia Damian si Catrina Popa, amble econtabile la aceeasi firma, potrivit Mediafax.

Anchetatorii au stabilit ca, in perioada 21 noiembrie 2006 – 14 iunie 2007, Marilena Nichimis in calitatea de director al MKB Romexterra Bank SA – Sucursala Alba Iulia, a aprobat in mod nelegal incheierea unui numar de 52 de credite bancare (imprumuturi de nevoi personale) in valoare totala de 1.835.000 lei si 5000 euro. Banii au fost incasati in mod nemijlocit de Maria Ispas.

Contractele de credit au fost incheiate, in mod fictiv, in numele a 52 de angajati ai firmei din Miraslau, care au semnat in necunostinta de cauza documentele bancare, fara a primi ulterior banii acordati de banca. Maria Ispas si cele doua contabile de la firma sa au emis 52 de adeverinte de salariat in care au fost consemnate date nereale cu privire la salariile nete de care beneficiau angajatii firmei, dar si cu privire la functia si vechimea in munca a acestora, adeverinte ce au fost folosite la dosarele de credit.

La acordarea ilegala a creditelor bancare au participat si Carmen Vintu, analist credite pentru persoane fizice, cat si casierele Mihaela Barbu si Stanca Sipos.

In 18 martie 2005, intre Agentia SAPARD – Romania si SC Mia Carn SRL Miraslau a fost incheiat un contract de finantare pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil din fonduri SAPARD in vederea derularii proiectului "Extindere abator mixt si modernizare sectie de prelucrare carne, Miraslau, jud. Alba".

In acest context, in 2007, Maria Ispas, in calitate de reprezentant tehnic al proiectului, a determinat o persoana sa solicite Agentiei SAPARD plata sumei de 488.864,235 lei, reprezentand 50% din suma cheltuielilor eligibile efectuate, mentionand, in mod nereal, ca sumele de bani ce reprezentau cheltuieli private provin din imprumuturi bancare, in conditiile in care aceste sume proveneau din creditele bancare acordate in modalitatea descrisa mai sus. Astfel, Ispas a obtinut ilegal 485.258,69 lei (aproximativ 145.404,57 euro) provenita din fonduri SAPARD.

Persoanele in numele carora s-au incheiat contractele de credit s-au constituit parti civile in cauza cu sumele reprezentand cuantumul creditelor acordate.

MKB Romexterra Bank s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 2.135.901,74 lei si 3.957,99 euro.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil apartinand Marilenei Nichimis, a cinci autoturisme ale lui Carmen Vintu si asupra unui imobil apartinand persoanei responsabile civilmente MKB Romexterra Bank SA.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri