Un client al Volksbank reclama banca pentru neaplicarea unei decizii a instantei si amenintari

Un client al Volksbank reclama ca banca nu a pus in aplicare o hotarare a instantei privind suspendarea platii comisionului de risc pana la finalizarea judecatii pe fond si ca a fost amenintat cu scadenta anticipata a creditului, dar institutia de credit sustine ca nu a primit oficial decizia.

"Dupa pronuntarea decizie (in 3 noiembrie - n.r.), le-am trimis o notificare cu o copie dupa extrasul instantei cu sentinta, prin care le-am adus la cunostinta dispozitiile instantei, pentru a fi foarte rigurosi in procedura, desi ei (Volksbank -n.r.) au fost prezenti la termenul de judecata (...) In aceste conditii, saptamana trecuta, clientul a primit sms de la banca prin care i se aducea la cunostinta ca figureaza cu restante la plata ratelor la credit, cu suma coresponzatoare comisioanelor de risc pentru cele doua credite. Clientul a platit in intregime ratele lunare, mai putin comisioanele de risc", a declarat avocatul clientului, Cristian Bacanu, citat de Mediafax.

Potrivit avocatului, clientul a fost sunat saptamana trecuta de catre un reprezentant al bancii, care i-a adus la cunostinta ca figureaza cu restante la plata ratelor. Reprezentantului bancii i s-a explicat ca nu exista restante si respectivele comisioane de risc nu au fost platite ca urmare a unei sentinte pronuntate de instanta.

"Cu toate acestea, miercuri, 24 noiembrie, clientul a primit doua notificari scrise prin care i se punea in vedere sa achite sumele asa-zis restante din data de 5 noiembrie 2010, ulterioara datei in care s-a pronuntat instanta. Mai mult, mama clientului, care este garantul unuia dintre cele doua contracte de credit, a primit tot miercuri o adresa prin care i se aducea la cunostinta asa-zisa restanta a debitorului si prin care i se solicita sa efectueze plata in contul acestuia. Instiintarea precizeaza ca in caz contrar banca poate declara scadenta anticipata a soldului creditului cu toate consecintele ce decurg din aceasta actiune", a continuat Bacanu.

In notificarea transmisa girantului se spune: "In atare situatie, va reamintim faptul ca, in caz de neachitare de catre client a sumelor restante, Banca poate proceda la punerea in aplicare a prevederilor Sectiunii 8 din Conditiile Generale ale Conventiei de Credit mai sus mentionata, privind declararea scadentei anticipate a soldului creditului, cu toate consecintele care decurg din aceasta".

Ulteior, clientul a primit notificare de la banca prin care era anuntat ca va fi inscris la Biroul de Credit.

"O noua amenintare, care va fi cu siguranta adusa la indeplinire, pentru ca sistemul lor genereaza automat instructiunea catre Biroul de Credit daca nu este operata o modificare de catre operatori cu privire la restantele respective", considera avocatul.

Banca sustine ca in notificare nu face "sub nicio forma" referire la declararea scadentei anticipate, ci la raportarea clientului la Biroul de Credit pentru restantele de plata.

"Au existat restante de plata, fapt care a dus la primirea notificarii. In ceea ce priveste decizia judecatoreasca de suspendare a platilor, Volksank Romania o va pune in aplicare imediat ce vom primi instiintarea oficiala. Momentan, nu am primit nimic oficial legat de aceasta sentinta", se arata intr-o declaratie de presa transmisa de banca.

Potrivit informatiilor disponibile pe site-ul judecatoriei Sectorului 6 - Bucuresti, in dosarul in cauza instanta si admite cererea si "dispune suspendarea platilor lunare ale comisionului de risc (redenumit de parata ca fiind comsion de administrare credit) prevazut in conventiile de credit 0126727/CM/07.11.2007 si 0116911/07.11.2007 pana la solutionarea irevocabila pe calea dreptului comun a problemei legalitatii incasarii acestui comision. Obliga parata la 2.000 lei cheltuieli de judecata reprezentand onorariu de avocat. Executorie. Cu recurs in 5 zile de la pronuntare. Solutionare".

El sustine ca a inaintat deja o plangere la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, iar in urmatoarele zile va depune si o plangere penala.

In procesul pe fond privind nelegalitatea comisionului de gestiune redenumit comision de administrare, instanta a acordat termen in luna septembrie 2011, dar avocatul a facut cerere de preschimbare si a obtinut un termen in decembrie 2010.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri