Banca centrala a emis un regulament pentru modificarea regulamentului 18/2009 privind cadrul de administrare a activitatii institutiilor de credit, procesul intern de evaluare a adecvarii capitalului la riscuri si conditiile de externalizare a activitatilor acestora.

Astfel, BNR a introdus un nou articol potrivit caruia "la evaluarea garantiilor reale corporale pentru recunoasterea calitatii acestora de diminuatori de risc de credit in conformitate cu reglementarile Bancii Nationale a Romaniei, institutiile de credit trebuie sa aiba in vedere standardele internationale de evaluare, respectiv Ghidul privind evaluarea pentru garantarea imprumuturilor, emis de ANEVAR".

Totodata, bancile sunt obligate ca pentru evaluarea garantiilor sa apeleze la persoane care "detin calificarea, abilitatile si experienta necesare pentru efectuarea unei evaluari si care sunt independente de procesul decizional in ceea ce priveste creditul".

BNR a modificat si articolul 104 al regulamentului 18/2009 potrivit caruia institutiile de credit trebuie "sa dispuna de proceduri pentru evaluarea continua a garantiilor reale" si, in legatura cu garantiile personale, "sa evalueze capacitatea garantilor de a-si asuma obligatii".

Citeste si:

Potrivit noul regulament al bancii centrale, institutiile de credit trebuie "sa dispuna de proceduri pentru evaluarea garantiilor reale si pentru verificarea faptului ca respectivele garantii sunt si continua sa fie executabile si valorificabile" si, in ceea ce priveste garantiile personale, "sa evalueze nivelul de protectie furnizat in relatie cu calitatea de credit a garantului si capacitatea acestuia de a-si asuma obligatii".

ANEVAR a anuntat, la inceputul lunii decembrie, ca a elaborat un ghid, la initiativa BNR, care stabileste reguli generale si temerne de executie a evaluarilor portofoliilor, pentru ca eventuale presiuni in finalizare sa nu se repercuteze asupra calitatii evaluarii, si pune accentul in principal pe metodologia si pasii care trebuie urmati in evaluarile prin metode statistice.

Presedintele ANEVAR, Filip Stoica, a mentionat ca ghidul, avizat de BNR, ARB si CAFR, este obligatoriu pentru membrii asociatiei, dar ca BNR decide daca bancile vor tine seama de acesta.