Banca centrala nu va reduce dobanda de politica monetera in sedinta de astazi, din cauza presiunilor inflationiste, insa, cel mai probabil, va rata si tinta de inflatie din 2011, sustin analistii ING Bank Romania.

"Banca Nationala a Romaniei a incercat in mod constant sa transmita mesajul ca inflatia va scadea. In ultima perioada acest lucru a fost realizat chiar si ignorand riscurile ce vin din partea preturilor la alimente. (...) In consecinta, cresterea preturilor la alimente a facut ca BNR sa rateze din nou tinta de inflatie (din 2010) si ne temem ca nu se va termina aici. Cel mai probabil, BNR va rata si tinta de inflatie din 2011", explica Nicolaie Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania, intr-un raport al bancii.

Tinta de inflatie stabilita de banca centrala pentru 2010 a fost de 3,5%, cu un interval de variatie de plus sau minus un punct procentual, insa rata inflatiei s-a plasat, la finalul anului, la aproape 8%.

BNR a stabilit tinta de inflatie pentru 2011 si 2012 la 3%, iar pentru 2013 a anuntat trecerea la tinta stationara de inflatie de 2,5%.

Economistii ING estimeaza ca BNR va decide in sedinta de politica monetara de azi sa mentina nivelul dobanzii cheie la 6,25%, in conditiile in care presiunile inflationiste se mentin ridicate. De asemenea, economistii ING nu se asteapta nici la o reducere la nivelul ratelor RMO, desi considera ca o scadere a ratei rezervelor minime la pasivele in lei ar ajuta.

BNR nu a mai micsorat dobanda de politica monetara din mai 2010, motivand ca presiunile inflationiste generate de majorarea TVA cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie 2010 nu permit reducerea dobanzii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si