Subscrierile din partea bancilor comerciale pentru cumpararea titlurilor de stat emise de Ministerul Finantelor s-au ridicat la 4,13 miliarde de lei, cea mai mare valoare inregistrata in acest an intr-o singura licitatie, scrie Mediafax.

La licitatia precedenta pentru astfel de titluri, care a avut loc pe 17 ianuarie, Trezoreria a vandut certificate in valaore de 2,54 miliarde lei, cu mult peste programul anuntat, de un miliard de lei. La acea data, valoarea subscrierilor a fost tot una ridicata, de 3,9 miliarde de lei.

Potrivit dealerilor, interesul mare al bancilor poate fi explicat prin faptul ca asteptarile pietei sunt ca dobanzile sa scada pe masura ce inflatia se va tempera, iar pe piata monetara bancile practica dobanzi mai mici, de 5,72 - 6,47%.

Citeste si:

De la inceputul anului, Finantele au imprumutat prin intermediul vanzarii de titluri de stat 9,7 miliarde de lei, in conditiile in care in luna februarie a imprumutat deja 2,8 miliarde de lei.

Pentru februarie, Ministerul Finantelor Publice a programat sase licitatii prin care intentioneaza sa vanda obligatiuni si certificate de trezorerie de 5,4 miliarde lei. Suma este cu 22% mai redusa decat imprumuturile din ianuarie, de 6,92 miliarde lei.