Volumul de telefoane asamblate in fabrica Nokia de la Jucu a scazut aproape la jumatate anul acesta comparativ cu 2010, potrivit liderilor de sindicat ai angajatilor fabricii. Desi de o jumatate de an in fabrica circulau zvonuri ca finlandezii vor pune lacatul pe fabrica, vestea inchiderii acesteia a surprins autoritatile din zona. Cititi un interviu acordat wall-street.ro de catre Valentin Ilcas si Cristian Copil, liderii celor doua sindicate ale angajatilor din Jucu.
Valentin Ilcas este seful sindicatului Nokia Metal, iar Cristian Copil este liderul Sindicatului Liber Nokia. Amandoi reprezinta angajatii Nokia din 2008 si aproximativ 60-70% dintre salariati sunt membri in cadrul unuia dintre sindicate.

Negocierile cu reprezentantii Nokia au inceput pe 3 octombrie, la patru zile dupa ce liderul mondial in domeniul telefoanelor mobile a anuntat ca va inchide fabrica din Romania. Cei doi lideri sindicali estimeaza ca negocierile vor dura aproximativ o luna.

Desi platile compensatorii nu sunt cuprinse in contractul colectiv de munca, angajatii vor primi totusi astfel de salarii, declara recent Valetin Ilcas pentru Mediafax.

Wall-Street.ro: Va asteptati la aceasta decizie?


Cristian Copil, Sindicatul Liber Nokia: Chiar la aceasta decizie nu. Ne asteptam sa existe anumite restructurari din cauza volumelor slabe ale productiei, dar sa o inchida de tot nu.

Dar in fabrica au fost zvonuri ca ar putea fi inchisa.

Valentin Ilcas, Sindicatul Nokia Metal: Din primavara de cand s-a vorbit ca se va inchide centrul de soft, toti colegii nostri, cand nu era productie deloc intr-o zi, spuneau se inchide fabrica. Sase luni s-a perpetuat zvonul asta. Cine ii mai da crezare? Nu ai cum sa crezi un zvon care se perpetueaza atata amar de vreme fara sa ai nicio informatie oficiala care sa duca in directia asta. Sigur, evolutia pietei a fost cu schiopatari, dar am mers inainte sase luni. Carcotasii au legat lipsa de comezi sau comenzile mai putine cu inchiderea si au perpetuat zvonul. Nu era nimic oficial care sa dea de gandit in directia asta.

Mai ales ca atunci cand s-a discutat cu Helsinky ca vor fi restructurari la nivel de IT, cercetare, dezvoltare, servicii, s-a anuntat clar ca nu va afecta fabrica. Si uite ca dupa o jumatate de an se pare ca…

Dvs. cand ati aflat ca se va inchide fabrica?

Joi, pe 29 septembrie.

Ce va doriti in urma negocierilor?

Valentin Ilcas: Sa se redeschida fabrica. Asta e o gluma.

Primarul de la Jucu spunea ca spera ca pana la finalul anului cei de Nokia sa se razgandeasca.

Valentin Ilcas: El e un optimist incurabil.

Realistic vorbind, ce va doriti?

Cristian Copil: Ca pana la sfarsitul anului sa vina un alt investitor care sa preia aceste 2.000 de locuri de munca. pentru ca, avand in vedere piata muncii la ora actual, va fi vai si amar de capul nostru. Si se repercuteaza si asupra partenerilor Nokia. Impactul este mai mare: sunt afectate familiile angajatilor, firmele cu care a lucrat Nokia. Este vorba de compania de paza, catering, transport, curatenie. Sunt proximativ 5.000 de salariati se vad dintr-o data intr-o situatie neplacuta. Cam 5.000 de oameni lucrau acolo cu tot cu parteneri.

Spuneati ca va doriti un nou investitor pana la finalul anului. Consiliul Judetean declara ca este in negocieri avansate cu Bosch.


Cristian Copil: Autoritatile au mai fost implicate in mai multe negocieri. Ba cu o fabrica de medicamente, ba cu una de automobile. Deocamdata, cei de la Bosch au spus ca vin la Jucu pentru un studiu de sol. Daca vin pe platform de la Jucu, la ce le mai trebuie un studiu de fezabilitate?

Ce altceva mai negociati?

Cristian Copil: Ramanem pe statele de plata pana la 31 martie anul viitor si dupa aceea o sa urmeze platile compensatorii.

Ce perioada negociati?

Cristian Copil: Noi vrem cat mai mult. Poate nu ne putem raporta la ceea ce s-a intamplat la Bochum, unde se speculeaza ca au fost platite pana la 60 de salarii.

Negociati sa-i si ajute pe salariati sa se reangajeze?

Cristian Copil: Ei trebuie sa aiba un buget pentru reconversia profesionala a angajatilor. Nu ii putem lasa pe oameni cu totul balta. Daca vine un alt investitor, pe un cu totul alt domeniu precum auto-moto sau textile, normal ca este nevoie de o reconversie profesionala de care este responsabila compania Nokia.

Cati dintre angajatii companiei sunt membri de sindicat?

Cristian Copil: In jur de 60-70%.

Pe angajatii care lucreaza la Nokia prin companii de leasing de personal ii reprezinta cineva? Fac si ei parte din aceste sindicat?

Cristian Copil: E putin mai dificil cu ei pentru ca au contracte de munca determinate cu companiile respective. O sa avem discutii si cu companiile in cauza pentru a vedea ce putem face pentru ei.

Ati participat la sedinta dintre angajati si Stephen Elop, presedintele Nokia?

Cristian Copil: Da.

Cum ati primit vestea?

Cristian Copil: Eu nu ma asteptam, desi au scazut foarte mult volumele anul acesta.

Cu cat au scazut volumele fata de 2010?

Cristian Copil: Aproape cu jumatate.

Practic, in 2010, cate telefoane s-au produs la Nokia?


Cristian Copil: Nu mai stiu cifrele exacte, dar in orice caz volumele au fost mult mai mari decat anul acesta.

Oamenii munceau pe tura in jur de 12 ore si primeau salarii de circa 750-800 de lei. Erau multumiti de aceste salarii? Presupun ca s-a incercat cresterea lor.

Cristian Copil: In fiecare an am avut negocieri pe cresterea salariala si de fiecare data am obtinut cateva procente.

Valentin Ilcas: Practic, in 2008 salariul de incadrare era in jur de 830 de lei brut, iar acum am ajuns undeva la 1.000-1.100 de lei. Fara sporuri.

Angajatii primesc bonuri de masa sau prime?

Cristian Copil: Este un sistem de bonusare. In primul an, de doua ori pe an, dupa care a a fost un sistem trimestrial de bonusare.

In functie de ce se acordau? Care erau criteriile?

Valentin Ilcas: De performanta. Fiecare model avea targetul lui, nu poti sa spui ca aveai un target sa faci o mie de telefoane.

Ce modele de telefoane se fac la Jucu? Au existat zvonuri ca s-ar produce si smartphone-uri ori unele telefoane cu functii mai avansate.

Valentin Ilcas : Smartphone-uri nu se fac. Se fac telefoane de complexitate medie. Acolo am ajuns cu nivelul in dezvoltarea fabricii. Telefoane ieftine pentru incepatori si pentru nivelul mediu.

Dar de ce nu s-a putut introduce si productia de telefoane smartphone?

Valentin Ilcas: Nu ca nu s-a putut.

Atunci, de ce nu s-a dorit?

Valentin Ilcas: Probabil ca asta era planul de dezvoltare pe care il urmareau. Ce nu se poate? Orice se poate. Daca spui ca vrei sa faci treaba aceasta, o faci. Pui dotarea necesara daca iti mai trebuie ceva, si, in rest aprovizionezi cu componentele cu care trebuie sa aprovizionezi. Si acelea se asambleaza ca acestea, cu suruburi cu tot ce trebuie. Nu e asta problema. Sigur, in strategia companiei era cuprinsa evolutia fiecarei entitati gradual. Probabil ca asta era etapa la care trebuia sa ajunga fabrica din Romania. Probabil ca avea de stat in etapa aceata o anumita perioada de timp si apoi sa urce.

Cand a venit Nokia la Cluj, cat timp v-ati asteptat sa ramana?

Valentin Ilcas: Eu am spus un singur lucru: ca stau atata timp cat capitalul produce atat cat il intereseaza pe detinatorul capitalului. In rest, capitalul este liber sa circule.

Cristian Copil: Si atata timp cat profitul este maximizat.

Dvs. care credeti ca a fost principalul motiv pentru care s-a luat aceasta decizie?

Cristian Copil: Daca stam sa analizam evolutia companiei in ultimii doi ani…ei au pierdut foarte mult pe smartphone-uri. Si, din punctul meu de vedere, eu nu as mai cumpara telefoanele ieftine.

Am vazut ca aveti un iPhone.
..

Cristian Copil: (Zambeste) Si ca si mine sunt multi. In momentul in care ai pierdut piata europeana, la ce sa te astepti?

Sincer, referitor la antrebarea anterioara, nici nu ma asteptam sa nu ramana zece ani in momentul in care au venit. Bineinteles, ca pe parcurs, din 2009, de cand a inceput criza si au inceput sa scada si volumele, ma gandeam. Dar nu chiar in modul asta, asa de drastic. Sa puna lacatul pe poarta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri