Piata locala de IT este inca in criza, deocamdata neobsevandu-se cresteri pe segmentul de hardware, software sau servicii informatice, a afirmat pentru wall-street.ro, Michal Golebiewski, director de marketing, business si operatiuni in cadrul Microsoft Romania.
“Romania este inca in criza. Prima parte din acest an (n.red. se refera la prima jumatate din anul fiscal al Microsoft care a inceput in iulie si se va termina in iunie 2012) este inca in criza, nu exista inca o revenire. Si putem vedea acest lucru in vanzarile de calculatoare, in toate cheltuielile pentru IT. Bineinteles ca sunt si unele proiecte mai mari, dar, daca vorbim despre o crestere totala a pietei, despre IMM-uri inca nu este o crestere, ci o stagnare”, adauga Golebiewski.

Piata de soft si servicii IT a fost in jurul a 700 de milioane de euro in 2010, iar la inceputul acestui an se estima ca ar putea urca la circa 780 de milioane de euro, conform datelor prezentate de compania de cercetare Pierre Audoin Consultants (PAC).

Anul fiscal al Microsoft a inceput in luna iulie a acestui an si se va termina in iunie 2012. In anul fiscal anterior (iulie 2010-iunie 2011) cifra de afaceri a companiei a stagnat, in timp ce piata de software a scazut cu aproximativ 5% fata de anul anterior, declara in iulie Roland Binkofski, directorul general al companiei.

Conducerea Microsoft Romania afirma atunci ca in acest an financiar se asteapta la o crestere a afacerilor de putin peste 5%.

“In 2012 nu stim ce se intampla la nivel macroeconomic cu Grecia, Portugalia, Irlanda, cu alte tari. Este foarte de preconizat daca va fi o crestere anul viitor. Sper insa ca in urmatorul an calendaristic in Romania va fi o crestere pentru toata piata de IT. Imi tin degetele incrucisate sa se intample asta”, afirma managerul.

Michal Golebiewski (foto) a venit la conducerea departamentului de marketing al Microsoft Romania in septembrie anul trecut, anterior acest departament fiind condus de Dan Bulucea, actualul sef al Google Romania. Managerul de origine poloneza si-a inceput cariera in Microsoft in urma cu 15 ani si a ocupat mai multe pozitii in marketing, comunicare, si operatiuni. El a fost primul expat care a intrat in echipa Microsoft Romania, iar doua o luna mai tarziu acestuia i s-a alaturat si Roland Binkofski, CEO-ul companiei.

“Comparativ cu Polonia, Romania este o piata mai mica, iar aici inca avem multi parteneri care pun accentul pe vanzarea de produse, si nu pe solutii. Acolo se vand mai multe servicii. In Romania daca te duci la marii retaileri inca vei gasi calculatoare fara sistem de operare, in Polonia aveam aceleasi probleme acum cativa ani. Acum oamenii spun ca vor calculatoare cu Windows sau Office si este o rata a pirateriei mai mica. Cred ca se va schimba si Romania. Polonia este o piata sensibila la pret, insa Romania este o piata si mai sensibila la pret. Adica pretul este cel mai important lucru la care se uita oamenii cand fac o achizitie”, mai spune Golebiewski

La finalul lui 2010,rata pirateriei software pe piata locala era de 64%, in timp ce in Polonia era de 54%, in Uniunea Europeana de 35%, iar la nivel mondial de 42%.

Citeste si: Ce sanctiuni risti daca folosesti sau distribui software piratat

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri