Pentru prima data Windows a depasit Unix ca cel mai vandut sistem de operare in servere, potrivit unui raport al firmei IDC
Producatorii de computere au vandut servere Windows in valoare de 17.7 miliarde $ in 2005, comparativ cu 17.5 miliarde $ cat au inregistrat vanzarile de servere Unix, potrivit raportului Server Tracker realizat de IDC. Este pentru prima data cand Unix nu este cel mai vandut sistem de operare server de cand a fost intiat studiul Tracker in 1996.
Si tot o premiera, Linux s-a situat pe pozitia a treia, depasind serverele cu sistemul IBM mainframe z/OS. Vanzarile de servere Linux au crescut de la 4.3 miliarde $ in 2004 la 5.3 miliarde $ in 2005, in timp ce vanzarile de mainframe-uri au scazut de la 5.7 miliarde $ la 4.8 miliarde $ in aceasi perioada.

Serverele sunt masini puternice de retea care indeplinesc sarcini precum gestionarea e-mail, tranzactii financiare, rezervari pentru linii aeriene si stocare de fisiere. Potrivit IDC, piata globala de servere a crescut cu 4.4 procente la 51.3 miliarde $ fata de 2004. Un alt analist de piata, Gartner, a dezvaluit marti datele unui studiu similar, care sunt in linii mare asemanatoare cu cele ale IDC, Gartner inregistrand o crestere de 4.5 procente la 49.5 miliarde $.

In anii 90 s-a previzionat ca Microsoft Windows va fi liderul pe piata, insa aceasta previziune a fost incetinita de cativa factori. In primul rand, i-a trebuit mai mult timp sistemului Windows pentru a se maturiza decat se asteptau unii. Un al doilea factor a fost Unix - in particular Sun Microsystems Solaris - care a reusit sa devina larg utilizat. Si din senin a aparut Linux, un sistem de operare modelat dupa Unix, dar popular pe aceleasi hardware ca cele utilizate de Windows - servere contruite cu procesoare x86 precum Intel Xeon si AMD Opteron.

Piata Unix este insa imensa, existand trei jucatori importanti care se lupta pentru fiecare procent din aceasta. IBM si-a asigurat prima pozitie in 2005 cu 31.8% din piata, urmata de Hewlett-Packard cu 29.8% si Sun cu 26.2%.

Sun incearca sa-si cresca cota de piata facand din Solaris un proiect open-source si adaptandu-l pentru servere x86. Desi veniturile Sun au continuat si in 2005 declinul, scazand cu 10 procente la 4.6 miliarde $ potrivit Gartner, Sun domina in ceea ce priveste unitatile distribuite, cu 59%.

IBM a condus pe piata globala in 2005 in ceea ce priveste veniturile, cu 16.9 miliarde $ si 32.9% cota de piata, potrivit IDC. Insa cresterea IBM a fost mai lenta decat cea globala, iar compania a pierdut 0.3% din cota sa de piata.


Doua companii server importante au inregistrat o crestere mai rapida decat cea de pe piata: numarul 2 HP, cu o crestere de 8.5% la 14.2 miliarde $ si Dell, cu o crestere de 13.3$ la 5.3 miliarde $.
Numarul 4, Sun, a continuat sa scada in ceea ce piveste veniturile. Insa noua sa linie de servere x86 "Galaxy" si serverele UltraSparc T1 cu procesor Niagara ar putea ajuta compania sa-si revina in 2006.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri