Relatia Microsoft cu software-le open-source se pare ca intra intr-o perioada mai buna, datorita ultimelor eforturi ale companiei de a imbunatati interoperabilitatea si de a atrage dezvoltatorii catre Windows

In decembrie, gigantul software a introdus un program pilot numit NXT pentru a usura munca vanzatorilor independenti de software bazate pe tehnologii non-Microsoft, inclusiv dezvoltatorii Linux si Unix, pentru a-si adapta produsele la sistemul de operare Windows. Rulat de partenerii Microsoft, programul NXT ofera suport pentru dezvoltarea software, detalii tehnice, campanii de marketing si testare. Programul este inca in stadiul pilot.

Bill Hilf, platform strategy technology manager al Microsoft, a specificat ca nu exista nici un conflict intre scopurile laboratorului open-source al companiei si programul NXT. Hilf conduce laboratorul, care incearca sa combine software-le open-source cu produsele Microsoft.

Scopul laboratorului este de a face produse open-source de la producatori precum JBoss sa functioneze pe platforma Microsoft. Pentru ca efortul desfasurat in sensul interopeabilitatii sa fie cat mai vizibil in comunitatea open-source, laboratorul a lansat un web site numit Port 25.

Producatorul software va utiliza site-ul pentru propriile eforturi dezvoltate sub licentele Shared Source. Dezvoltatorii care incep proiecte pe CodePlex pot utiliza orice licenta care considera ca se potriveste cel mai bine proiectului lor, dar vor avea acces si vor fi incurajati sa utilizeze noile licente Shared Source.

Pentru moment, CodePlex este un site beta, care gazduieste IronPython si alte cateva proiecte interne, precum si cateva eforturi din exterior.

Echipa lui Hilf a contribuit cu patch-uri la comunitatea open-source, in particular pentru Samba, care conecteaza masinile Linux la retelele Windows, pentru instant messengerul Gaim si serverul Web Apache.


Mai multe articole din sectiunea IT & C »