Daca e sa ne luam dupa Microsoft, omniprezentul format de imagine JPEG va fi inlocuit de Windows Media Photo
Producatorul software a detaliat noul format de imagine miercuri, in cadrul Windows Hardware Engineering Conference. Windows Media Photo va fi suportat in Windows Vista si va fi disponibil si pentru Windows XP, dupa cum rezulta din prezentarea facuta de Bill Crow, program manager pentru Windows Media Photo.

"Unul dintre cele mai importante motive pentru care utilizatorii fac upgrade la PC-uri il reprezinta fotografiile digitale", a spus Crow, mentionand ca Microsoft a fost in contact cu producatorii de printere, de camere digitale in timp ce a lucrat la Windows Media Photo.
Microsoft promoveaza gestionarea "amintirilor digitale" ca unul dintre atributele cheie ale Vista.

In prezentarea sa, Crow a aratat o imagine cu o compresie 24:1, a carei vizibilitate includea mai multe detalii in formatul Windows Media Photo decat in JPEG si JPEG 2000 comprimate la acelasi nivel. Totusi, imaginea in formatul Microsoft a fost intr-un fel distorsionata din cauza nivelului inalt de compresie. Camerele digitale actuale utilizeaza o compresie 6:1. Windows Media Photo ar trebui sa ofere imagini mai bune la un nivel dublu.

Compresia nu doar economiseste spatiu de stocare, care are o mare importata pentru dispozitive precum telefoane mobile si camere digitale, dar un fisier mai mic se poate printa si transfera mai rapid, prelungind durata de functionare a beteriilor dispozitivelor.

Tehnologia de compresie este "inteligenta" - este posibil sa se proceseze doar o parte a unui fisier mare. In plus, noul format de imagine Microsoft permite si functii precum rotirea unei imagini fara a fi nevoie sa fie decodata si codata din nou.

Noul format de imagine a fost primit cu un entuziasm retinut de unii participanti la WinHEC. Steven Wells, fotograf profesionist, considera promitator noul format. "Artifactele JPEG sunt aproape inutilizabile pentru fotografii profesionisti. Windows Media Photo este probabil primul format viabil de compresie", a spus acesta.

Insa, succesul sau va depinde de adoptarea sa, a spus Wells. Microsoft va trebui sa atraga jucatori precum Adobe Systems si Apple Computer pentru a avea succes in randul profesionistilor. O necunoscuta majora este licentierea, despre care Microsoft nu a mentionat nimic, inca. "Licentierea il poate ucide", a spus Wells.

Windows Media Photo a fost dezvoltat de aceleasi persoane care au lucrat la Windows Media Video si Audio. Noul format de imagine adopta o noua abordare a compresiei, a gamei de culori si a conversiei culorilor. In plus, ofera o mare flexibilitate, inclusiv in format pixel si bit.
Microsoft a finalizat prima versiune oficiala a "kit-ului" software necesar pentru includerea suportului pentru Windows Media Photo in dispozitive si platforme, altele decat Windows.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri