In prezent, chiar si cu evolutia impresionanta a tehnologiei din ultimii ani, dureaza cateva zile pentru a analiza si transcrie informatii stocate pe servere, mai ales daca este vorba de date complexe. In urmatorii ani insa, acest lucru va deveni posibil, considera Craig Nunes, VP marketing la nivel global pe segmentul de stocare la Hewlett-Packard.

Nunes are peste 15 ani de experienta in industria stocarii.

Craig Nunes a acordat un scurt interviu wall-street.ro cu ocazia evenimentului sustinut de HP la Las Vegas, in iunie 2013.

Wall-Street.ro: Care a fost cel mai bun lucru care s-a intamplat pe segmentul stocarii in ultimii 15 ani, in opinia ta?

Craig Nunes:In mod clar, virtualizarea serverelor. Acum, acest lucru face parte din arhitectura moderna necesara conducerii unui business, este noul stil de IT. Mai simplu, fara a necesita angajati specializati, mai ieftin.

W-S.ro: Un raport Morgan Stanley din iunie subliniaza ca piata de stocare este in declin. Cum comentati, din perspectiva unui jucator care vrea “o felie” mare din aceasta piata?

CN:Piata de stocare, intr-adevar, a fost intr-un declin mic. Noi ne axam pe stocare in zonele unde piata este in crestere, si inca una puternica – vorbim de companii ce cauta arhitectura moderna, stocare scalabila si in cloud. Acestea sunt zone care cresc si vor mai creste. Converged storage creste, de exemplu, cu peste 50% pe an, chiar daca piata scade cu 1-2%. Noi ne axam deci pe platforme madorne, care “musca” din arhitecturi vechi.

41% din portofoliul nostru este reprezentat de converged storage si incercam sa crestem aceasta pondere. (converged storage reprezinta o arhitectura de stocare ce combina, intr-o singura entitate, componenta de stocare si de calcul – n.r.).

W-S.ro:Preturile pentru stocare devin din ce in ce mai mici – cum afecteaza acest lucru afacerile HP?

CN: Parte din schimbarile business-ului de stocare la care lucram, si este un proces de lunga durata, este portofoliul de converged storage. Pot spune ca pe masura ce acest segment de piata creste, vom avea marje de profit din ce in ce mai mari, deci vom putea investi mai mult si, implicit, sa contribuim si catre clienti cu mai mult.

W-S.ro: In cadrul unei companii, cine va fi mai important – responsabilul IT/stocare/retelistica sau angajatul specializat pe software?

CN: Din perspectiva clientului, focusul managementului “norului privat” de stocare revine in general companiei de la care ai externalizat serviciul. In “lumea trecuta” era necesar sa angajezi mai multi oameni de IT specializati pe stocare si servere care sa “tina in picioare” serviciile acestea. In noua lume, vorbim de servicii de stocare virtuale, externalizate. As spune deci ca software-ul va avea de castigat.

W-S.ro: Vorbim de virtualizare, cloud, convergenta. Unde va ajunge insa stocarea, mai departe, peste cinci ani, de exemplu?

CN: In primul rand, industria trebuie sa poata sa tina pasul cu fluxul de informatii din ce in ce mai mare, atat datele ce vin spre terminale fixe cat mai ales spre mobile.

In al doilea rand, este foarte important ca analizarea datelor sa se realizeze mai rapid. Chiar si in prezent, cu tot avansul tehnologic pe care l-am realizat, pentru a analiza informatii dureaza si zile intregi.

Pe baza acestor informatii poti lua decizii in cunostinta de cauza, sa-ti dai seama de tendinte. Sunt convins ca platformele de stocare ale viitorului vor realiza analize in timp real, se vor sincroniza. Cu siguranta vom atinge punctul in care vom oferi analize in timp real in urmatorii 3-5 ani.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Netin, Lenovo: Millenials "fac legea", ne mulam pe dorintele lor