O echipa de cercetatori de la Intel si de la University of California, Santa Barbara, au creat cipurile pe baza de silicon capabile de a-si transmite informatie reciproc prin intermediul razelor laser, fara folosirea de fibra optica. Descoperirea va face transferul de informatie cu mult mai rapid si mai ieftin, progresul asteptat fiind atat de mare incat un material din International Herald Tribune prognozeaza o adevarata revolutie in lumea comunicatiilor si a tehnologiei informatiei.

In prezent, razele laser sunt folosite pentru transmiterea rapida de informatie la distante mari, dar intarzierile se produc la transferul de informatie de la cip la cip, in interiorul fiecarui computer, deoarece acestea au loc prin cabluri de fibra optica. Prin eliminarea acestei bariere, designul computerelor va putea fi regandit, cipurile din interiorul acestora putand fi apropiate in conglomerate dense atat pentru sistemele personale, cat si pentru centrele de date.

Noile cipuri vor putea transmite datele la o viteza de 100 de ori mai mare decat echipamentul actual si ar putea costa mult mai putin. Comercializarea lor nu va incepe in urmatorii ani, insa lucrul la o noua clasa de supercomputere bazata pe folosirea lor poate deja incepe.