Reprezentantii Alcatel au estimat ca numarul abonatilor pentru serviciile de televiziune prin internet va ajunge la o suta de milioane, pana in 2010, de la trei milioane, in prezent, insa au recunoscut ca unii operatori de retele de telefonie amana aceasta evolutie.

Serviciile de televiziune prin internet (IPTV) reprezinta una dintre initiativele sustinute de companiile de telefonie fixa, pentru a creste veniturile afectate de noile tehnologii de internet, oferite gratuit sau la preturi mici si de renuntarea la serviciile telefonice traditionale pentru telefonia mobila.

"Cred ca vor exista aproximativ o suta de milioane de abonati pentru IPTV, pana in 2010", a declarat presedintele filialei pentru telefonie fixa a Alcatel, Michel Rahier. Acesta a recunoscut ca unii operatori au amanat lansarea serviciilor televizuale prin internet, in parte din cauza unor defectiuni tehnice.

"Exista, uneori, un optimism exagerat in ceea ce priveste maturitatea unui produs", a adaugat Rahier, care a completat ca "am vazut, in mai multe cazuri, lansari care apoi au avut o evolutie sub asteptarile distribuitorilor" si ca este nevoie si de o concentrare a atentiei "asupra infrastructurii aferente".

Printre blocajele cu care se confrunta sistemul IPTV se numara timpul de asteptare de care este nevoie pentru a schimba canalul, de cateva secunde si viteza de descarcare a retelelor de banda larga, care ar trebui sa garanteze o buna calitate a imaginii, anunta NewsIn.

Grupul francez Alcatel se afla in ultima etapa a fuziunii cu compania americana rivala Lucent, a carei finalizari ar trebui sa aiba loc pana la sfarsitul anului.

Dupa intalniri cu furnizorii si cu operatorii de retele IPTV, banca de investitii Goldman Sachs a estimat, la inceputul acestei luni, ca lansarea, in masa, a acestor servicii, in afara Americii de Nord, pare sa fi stagnat si ca este improbabil ca aceasta industrie sa-si recapete ritmul pana in 2008. Specialistii aceleiasi banci au mai apreciat ca raspandirea IPTV este redusa in Taiwan si intr-o serie de state europene, precum Franta, Spania sau Italia.

Pana in data de 30 iunie, France Telecom avea 306.000 de abonati, pentru serviciile sale digitale de acest tip, ADSL TV.