Contractul Netcity cu investitorul castigator va fi creionat in urmatoarele doua luni cu ajutorul firmei de avocatura Gilescu si Asociatii, a declarat Alexandru Radu, director executiv in Primaria Capitalei la Conferinta Internationala de Broadband de la Bucuresti.
"Inca nu avem detalii legate de operare. Contractul cadru cu investitorul va fi dus la bun sfarsit, dar neavand standarde in ce priveste relizarea unei infrastructuri informatice pentru un oras ca Bucurestiul, asteptam semnale de la jucatorii din piata", a adaugat Radu, citat de NewsIn. Prima etapa de realizare a retelei magistrale de fluxuri informationale din Bucuresti, Netcity, presupune o investitie de 90 de milioane de euro din partea partenerului privat al Primariei Municipiului Bucuresti (PMB).

Pana in prezent, trei consortii sunt interesate sa investeasca in proiect. Este vorba despre Luxten, Constructii Cai Ferate Drumuri si Poduri si Arocostruct Bucuresti. Licitatia va avea loc la inceputul lui 2007. Intretinerea si administrarea retelei cadea strict in responsabilitatea investitorului. Investitorul, totodata va asista tehnic si reparatiile de pe domeniul privat. Obligatia sa va fi sa repare si isi va recupera banii ulterior. Prima conditie va fi ca investitorul sa aiba un cash-flow mare. Din momentul in care reteaua metropolitana va fi functionala nu se va mai adauga nici un tub, nici un cablu cu fibra optica ci se vor opera doar inchirieri ale fibrei negre principale.

"Netcity trebuie sa foloseasca si operatorilor care au investit sute de milioane de euro. Ei, cat sunt de ilegali, asigura internetul in Romania. Operatorii prezenti pe piata Bucurestiului, indiferent de marime trebuie sa aiba acces la Netcity fara nici un fel de restrictie", a declarat Mihai Batraneanu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Servicii Internet. Trebuie totusi, de principiu, sa existe varianta alegerii intre o retea proprie si acces prin chirie la fibra neagra a Netcity.

"Investitorul castigator al parteneriatului public-privat va prezenta un business plan care trebuie sa stea in picioare, ca sa nu mai vorbim de resurse umane" a incheiat Batraneanu. Mecanismul preturilor de conectare va fi reglementat numai prin prevederi contractuale. In cadrul viitorului parteneriat public - privat, primaria va pune la dispozitie doar domeniul public, in timp ce partenerul va asigura finantarea, proiectarea, executia, administrarea si dezvoltarea retelei metropolitane. Parteneriatul va dura 49 de ani, insa PMB nu a selectat inca compania care va dezvolta proiectul.

Implementarea proiectului va cuprinde 3 etape. Netcity va debuta in februarie 2007, consta in construirea unei retele intr-o zona pilot din Centrul istoric al capitalei, cu termen de realizare in 2008. A doua etapa cuprinde realizarea pana in 2010 a retelei de distributie si a bransamentelor pe intreg teritoriul Bucurestiului. Costurile sunt estimate la 100 de milioane de euro pentru aceasta etapa. Extinderea retelei in intreaga zona metropolitana, ultima etapa, are termen de realizare anul 2014.

Netcity va implementa conceptul "fiber to the home", adica un sistem deschis de servicii cu o viteza de minimum 1 Gbps la beneficiar. Primaria isi propune astfel, sa creeze premisele includerii telecomunicatiilor din Bucuresti in cadrul serviciilor publice, punand bazele "societatii informationale" la nivelul Bucurestiului.

Pana in prezent, fiecare societate, publica sau privata, si-a dezvoltat propria retea de telecomunicatii, avand ca efect o dezvoltare haotica si inestetica data de cablurile care incarca stalpii capitalei. Reteaua metropolitana de fibra optica va asigura servicii de inchiriere de linii cu infrastructura superioara pentru toti operatorii interesati, va elimina dispunerea aeriana a cablurilor si va oferi acces la informatie la preturi reduse pentr
u utilizatorul final.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri