Paradoxal, dezvoltarea economica nu garanteaza investitii in solutiile de tip Smart City, care pot imbunatati semnificativ viata locuitorilor din marile metropole. ARSCM a identificat diferente mari intre comunitati cu grad similar de dezvoltare. Alba Iulia conduce detasat in clasamentul proiectelor smart implementate, cu 96 de aplicatii, in timp ce trei din primele cinci orase dezvoltate – Bucuresti, Constanta si Brasov, au sub 10 proiecte implementate, iar Craiova nu are nicio astfel de solutie, arata ARSCM. Timisoara si Cluj-Napoca sunt singurele orase, cu exceptia Municipiului Alba Iulia, care au mai mult de 10 proiecte Smart City in derulare – Timisoara – 19 proiecte, iar Cluj-Napoca - 11.

“Implementarea de solutii inteligente digitale poate contribui decisiv la cresterea confortului si sigurantei locuitorilor in marile orase. Agentia ONU pentru domeniul IT&C arata ca aplicatiile Smart City pot reduce cu pana la 20% din durata navetei zilnice catre serviciu si inapoi spre casa. Intr-un an, acest procent inseamna patru zile libere pentru fiecare persoana. In plus, aceste solutii reduc numarul victimelor accidentelor auto si al infractiunilor violente cu un procent cuprins intre 15 si 20%”, arata Eduard Dumitrascu, presedintele Asociatiei Romane pentru Smart City si Mobilitate.

Capitala ar putea recupera rapid decalajul in domeniul solutiilor smart – care sunt nevoile principale

In ciuda rezultatelor economice foarte bune din ultimii ani si a cresterii semnificative a populatiei, in Capitala ne confrutam cu un ritm lent in ceea ce priveste implementarea de solutii inteligente, care s-ar traduce, implicit, intr-o crestere semnificativa a calitatii vietii.

Un aspect favorabil este acela ca Bucurestiul este orasul cel mai dezvoltat pe partea de infrastructura de telecomunicatii si acest lucru asigura o disponibilitate crescuta a serviciilor de internet si date, critica pentru functionarea eficienta a solutiilor smart. In Capitala, reteaua subterana de telecomunicatii Netcity are in prezent peste o mie de kilometri si este in plina dezvoltare, urmind sa se dubleze in urmatorii doi ani.

”Investitiile in infrastructura si in proiecte de tip Smart City sunt vitale pentru dezvoltarea durabila a Romaniei. Investitorii au nevoie de un cadrul legal stabil si care stimuleaza companiile sa se implice in astfel de proiecte, care necesita, in cele mai multe cazuri, investitii semnificative. Spre exemplu, in Bucuresti s-au investit peste 40 de milioane de euro in reteaua subterana de telecomunicatii si investitia va creste pana la 70 de milioane de euro in urmatorii ani, exclusiv din fonduri private. Astfel de proiecte nu se pot realiza decat prin parteneriate public-private pe termen lung, in conditii de stabilitate si operativitate, pentru beneficiul final al cetatenilor”, mai arata Eduard Dumitrascu, presedintele Asociatiei Romane pentru Smart City si Mobilitate.

Aplicatii si solutii smart, precum sistemul inteligent de monitorizare si management al traficului, „smart parking” - care ar ajuta la reducerea aglomeratiei in zona centrala cu cel putin 15%, monitorizarea calitatii aerului pentru alinierea la standardele europene, monitorizarea video a zonelor cu infractionalitate mai ridicata sau monitorizarea depozitarii ilegale a gunoiului pot fi gestionate avand o infrastructura stabila de telecomunicatii precum cea subterana, iar astfel de proiecte functioneaza cu succes si in alte capitale europene.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri