Romania a fost anul trecut tinta mai multor atacuri cibernetice de amploare venite din spatiul estic, intr-unul dintre cazuri specialistii romani reusind sa identifice un virus informatic cu ajutorul tehnologiei bazate pe inteligenta artificiala, au declarat reprezentanti ai SRI.

Potrivit acestora, incepand cu anul 2016, s-a inregistrat o explozie a atacurilor informatice in toata lumea, tintele fiind indeosebi statele din Occident. Atacurile de acest fel au o mare complexitate, cu efecte pe termen mediu si lung si sunt foarte greu de detectat. Scopul lor nu este de a distruge infrastructura statului vizat, ci urmaresc extragerea de informatii din institutii publice, a precizat sursa citata, potrivit Agerpres.

Pentru ca aceste atacuri cibernetice sa aiba succes sunt alocate resurse umane, tehnologice si financiare impresionante. De exemplu, pentru a sustine o campanie de acest tip atacatorii folosesc in jur de 2.000 de servere, iar costurile se ridica la sute de milioane de euro.

In anul 2018, Romania a fost, alaturi de alte state din Europa, tinta unor asemenea atacuri de mare amploare venite dinspre Est, fiind afectate mai multe institutii publice.

Ca o premiera, specialistii din SRI au reusit sa dea de urma unui virus cu ajutorul tehnologiei bazate pe inteligenta artificiala. Prin aceasta tehnologie avansata a fost detectata o anomalie de comportament si astfel a fost identificat si malware-ul folosit de atacatori. In urma analizelor, a fost identificata atat zona de unde provenea atacul, cat si modul in care virusul extragea informatiile.

Citeste si:
Dublu interviu Kaspersky: Cum va schimba 5G securitatea informatica?
Dublu interviu Kaspersky: Cum...

Reprezentanti ai SRI au recunoscut ca reducerea bugetului acestei institutii ar putea afecta capacitatea Romaniei de a face fata unor asemenea atacuri cibernetice, deoarece nu se va putea achizitiona aparatura de inalta performanta si este posibil sa nu mai fie nici bani pentru ca specialistii sa mearga la cursuri in strainatate.

Pe langa anihilarea acestor atacuri ce par a fi opera unor servicii de informatii din spatiul estic, SRI se preocupa si de amenintarile din asa-zisul "Dark Web", site-uri care nu apar pe motoarele de cautare conventionale precum Google sau Yahoo. Se apreciaza ca aceasta "partea ascunsa" reprezinta aproximativ 93% din totalitatea paginilor de Internet din lume. Este un loc folosit de gruparile criminale pentru a tranzactiona marfuri de contrabanda, arme, droguri sau organe pentru transplant. Partea "invizibila" a Internetului este folosita si pentru pornografie infantila, propaganda terorista sau asasinate la comanda, arata sursa citata.

Aceste site-uri sunt foarte greu de identificat si monitorizat, iar in multe cazuri gruparile criminale folosesc pentru tranzactii monede virtuale de tipul Bitcoin.

Citeste si:
MAE: 227 de români din Italia au revenit sâmbătă în țară
MAE: 227 de români din Italia...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
Coronavirus: Youtube reduce calitatea streaming-ului în Europa
Setari Cookie-uri