Bogdan Iordache a terminat Politehnica, a lucrat o perioada buna in IT, insa, dupa multi ani, a reusit sa se desprinda de tastatura si monitoare si sa faca ce ii place mai mult – sa lucreze in natura, nerenuntand insa la partea de dezvoltare software. Astfel s-a nascut Apiary Book, aplicatia de apicultura care face senzatie la nivel global.

WALL-STREET.ro: Cateva cuvinte despre tine - varsta, studii, ce proiecte anterioare ai avut?

Bogdan Iordache: Am 44 ani, am absolvit Facultatea de Automatica si Calculatoare, Politehnica Bucuresti, promotia 1998.

In peste 20 de ani in domeniul IT am dobandit o experienta semnificativa in dezvoltarea produselor software, de-a lungul carierei mele am oferit servicii de consultanta, dezvoltare, proiectare si asistenta pentru multe proiecte IT, construind solutii robuste si aplicatii software de calitate utilizand cele mai noi tehnologii.

W-S.ro: Cum ti-a venit ideea sa te apuci de apicultura? Ce te-a impins spre acest domeniu?

BI: Munca in domeniul IT este intensa si cateodata epuizanta, trebuie sa gasesti rapid solutii, esti confruntat tot timpul cu situatii diferite, trebuie sa inveti tehnologii noi, gandesti mult, consumi foarte multa energie mentala.

La sfarsitul anul 2013 am hotarat sa abordez si un alt domeniu care sa-mi aduca un venit suplimentar si care sa-mi permita sa fac un altfel de efort fata de cel cu care eram eu obisnuit. Am ales apicultura, o activitate care ofera celor care o practica (entuziasti, amatori sau profesionisti) foarte multe satisfactii si impliniri. Personal gasesc foarte recomfortant sa lucrezi in natura, folosind mainile, efectuand efort fizic.

In 2014, cu sprijinul D-lui Traian Enescu, un apicultor cu experienta, am urmat un curs de apicultura, mi-am cumparat o stupina si mi-am inceput aventura apicola.

W-S.ro: Cat de dificil este acest domeniu & care sunt provocarile principale? Cu ce investitie ai pornit afacerea?

BI: Investitia initiala a fost de 12.000 euro, suma cheltuita de mine si fratele meu pentru a cumpara o stupina completa: cutii lemn stupi, familii albine, echipamente apicole (centrifuga, costume etc.). La mijlocul lunii aprilie munceam la stupi, ideea era simpla, vroiam sa recuperam o parte din investitie din vanzarea mierii stranse de famillile de albine cumparate. Nu era usor, dar, in scurt timp, am devenit pasionat de albine.

Ce am aflat de-a lungul timpului:

  • Albinele sunt esentiale pentru noi. Ne polenizeaza culturile, fara albine, vom avea mai putina mancare pe masa.
  • In ultimii ani albinele sunt amenintate de urmatoarele probleme: boli, daunatori, schimbari meteorologice, folsirea pesticidelor agricole, lipsa de biodiversitate.
  • Apicultori din intreaga lume au pierdut o multime de familii de albine din cauza acestor probleme.
  • Apicultura moderna inseamna ca trebuie actionat rapid pe baza datelor istorice si a conditiilor actuale, folosind bune practici apicole.

W-S.ro: Cum ti-a venit ideea Apiary Book? Cum ai gandit aplicatia initial si cum s-a transformat? Ce ofera aceasta in prezent si cum este utila apicultorilor?

BI: Inca de la inceput am aflat ca trebuie sa stiu totul despre fiecare familie de albine in parte pentru a putea lua deciziile cele mai bune. Initial am folosit pietre pentru a marca stupii cu probleme, apoi am scris cu marker-ul negru pe capacul de tabla al stupului despre starea generala a familiei de albine. Am decis apoi sa folosesc o agenda de hartie pentru a scrie inspectiile efectuate, notele, activitatile de efectuat in viitor pentru fiecare stup in parte.

In al doilea an, am decis sa construiesc o aplicatie care sa-mi permita sa inregistrez toate datele pe smartphone-ul meu, chiar si atunci cand ma aflu in stupina. Astazi Apiary Book este cea mai apreciata aplicatie pentru apicultorii din intreaga lume.

Inceputa ca un proiect personal, aplicatia de management a activitatilor unei stupine - Carnet de Stupina/Apiary Book - a fost foarte bine primita de comunitate. Apicultori din diverse tari m-au ajutat cu traducerea aplicatiei, mi-au devenit ambasadori, oferind suport altor apicultori.

Pana azi Apiary Book pt Android (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.csg.apiarybook) a fost descarcata de 100.000 de ori, este folosita de 20.000 utilizatori activi lunar, este tradusa in 17 limbi si incorporeaza deja mii de sugestii primite de la apicultori din intreaga lume.

Scopul nostru este de a oferi o solutie completa pentru gestionarea unei stupinei, monitorizarea stupilor (folosind IoT) si analiza datelor in Cloud.

Aplicatia de gestiune a stupinei pentru telefoane smartphones (Android, in curand si pt iOS) permite inregistrarea informatiilor despre sanatatea si intretinerea fiecarei familii de albine, note, inspectiile efectuate si alte operatiuni in domeniul apiculturii, oferind grafice si analize care pot ajuta apicultorul in luarea deciziilor. Cu ajutorul telefonului mobil, un apicultor poate identifica un anumit stup folosind coduri QR sau tag-uri NFC, poate consulta datele istorice si poate lua notite despre activitatile efectuate folosind doar vocea (hards-free).

Referitor la monitorizarea stupilor, au fost integrati diferiti senzori IoT care permit extragerea automata de parametri interni unui femilii de albine (umiditate, temperatura, nivel sunet).

Vom lansa o platforma online de e-learning, obiectivul este de a creste cunostintele generale despre albine, de a imbunatati constientizarea amenintarilor care afecteaza sanatatea albinelor, de a promova un set de bune practici de management si de a facilita comunicarea intre apicultori.

Am inceput sa construim o platforma care sa permita tuturor partilor interesate sa comunice (apicultori, asociatii, veterinari, autoritati). Aceasta platforma faciliteaza detectarea unei probleme iminente care afecteaza sanatatea albinelor de miere.

Vedem apicultorii ca fiind prima linie de aparare in misiunea de a proteja albinele planetei noastre

Misiunea noastra este de a ajuta apicultorii din intreaga lume sa depaseasca provocarile apiculturii moderne, oferind o platforma completa care permite colectarea de date si analizarea acestora conform celor mai bune practici, definite de toti factorii implicati in industria apicola.

W-S.ro: Care este modelul de business Apiary Book? Cum (va) produce venituri?

BI: In prezent, aplicatia Apiary Book pentru Android este oferita gratuita pentru apicultori.

Incepand cu aceasta toamna vom lansa servicii premium, apicultorii care vor dori sa isi sincronizeze datele intre diverse echipamente (telefoane mobile, web) sau sa colaboreze cu alti apicultori vor trebui sa plateasca un abonament lunar. Acelasi abonament va permite apicultorilor sa acceseze cursurile publicate in platforma de eLearning Apiary Book Academy (http://www.apiarybook.com/academy.html)

De la mijlocul acestei veri oferim o platforma similara Google/Facebook Ads prin care companiile apicole pot sa isi publice anunturi de publicitate.

W-S.ro: In ce fel te-a sprijinit statul roman/te sprijina statul pentru dezvoltarea afacerii?

BI: In 2018, Apiary Book a primit finantari de la doua companii private Gap Minder (Romania) si Bethnal Green Venture (UK).

2018:

- Mai - Startup Europe Awards - castigator al categoriei AgriTech - Romania
- Iunie - Techsylvania - finalist in competitia Startup Avalanche
- Iunie - ICEEFest - finalist in competitia 200 Seconds of Fame
- Noiembrie - EIT Food RIS Innovation Grants - premiul intai Romania

In momentul de fata suntem in negocieri pentru primirea unei noi finantari, investitie care ne va permite marirea numarul de persoane talentate care sa ne ajute la implementarea road-map-ului, sporirea eforturilor de marketing si incheierea a noi parteneriate.

Pentru dezvoltarea afacerii nu am primit niciun sprijin din partea statului roman.

W-S.ro: Ce sfaturi ai putea oferi celor care vor sa se apuce de apicultura? :)

BI: Personal promovez activ interesul pentru activitatile apicole, am sustinut lectii deschise in scoli cu scopul de a informa copii cu privire la semnificatia albinelor in natura.

Cazul cel mai elocvent este cel al fiului meu de 8 ani, incepand de anul trecut ma ajuta in activitatile desfasurate la stupina.

Celor care vor sa se apuce de apicultura le recomand calduros sa o faca, este o activitate care poate aduce multe satisfactii si impliniri.

Comunitatea de apicultori este unica.

Bineinteles, pentru cei la inceput de drum recomand in primul rand absolvirea unui curs de apicultura. Se poate incepe cu cativa stupi, este important sa fii ajutat inca de la inceput de un apicultor cu experienta pentru a avita greselile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri