Google sustine ca a atins ''suprematia cuantica'', prin fabricarea unui calculator cu capacitati mult superioare celorlalte computere

Gigantul informatic american Google sustine ca a atins o etapa importanta cunoscuta sub numele de "suprematie cuantica", prin fabricarea unui calculator cu capacitati mult superioare celor ale celor mai puternice computere conventionale, potrivit editiei de vineri a Financial Times, transmite AFP sambata, citata de Agerpres.

Aceste calculatoare de tip nou sunt capabile sa realizeze anumite sarcini mult mai repede decat cele actuale, deoarece pot folosi proprietati uimitoare ale particulelor care le permit sa scape de regulile fizicii clasice.

Un studiu al cercetatorilor de la Google care descrie aceasta inovatie, consultat de jurnalistii cotidianului de afaceri, a fost publicat succint pe site-ul NASA saptamana aceasta inainte de a fi retras.

Cercetatorii afirma in acest studiu ca procesorul lor este capabil sa efectueze in trei minute si douazeci de secunde o operatie pentru care ar fi nevoie de 10.000 de ani in cazul celor mai avansate calculatoare din prezent.

Ei ar fi atins asa-numita "suprematie cuantica", demonstrand clar ca un computer cuantic depaseste un computer conventional in ceea ce priveste performanta.

Citeste si:
Facebook și Google au ajuns la un acord cu Australia: cât vor...
Facebook și Google au ajuns...

Alphabet, compania mama Google, nu a raspuns imediat la solicitarile AFP.

Potrivit cercetatorilor companiei din California, procesorul nu poate rezolva decat un singur calcul simultan, iar aparatele cuantice pentru aplicatii industriale reale nu vor putea fi folosite decat dupa mai multi ani.

Dar este "un pas esential spre informatica cuantica la scara larga", scriu ei in studiu, conform Financial Times.

Desi exista deja prototipuri de calculatoare cuantice, ele nu pot efectua in prezent decat sarcini similare cu cele realizate de un computer normal, dar mai rapid.

Citeste si:
Laptopuri si calculatoare refurbished care functioneaza ca unele noi
Laptopuri si calculatoare...

Calculatoare cuantice de succes ar putea schimba datele in domenii precum criptografia, chimia sau inteligenta artificiala.

Antreprenorul tehnic Andrew Yang, care candideaza pentru postul de primar din partea Partidului Democrat, a salutat acest progres.

"Faptul ca Google implementeaza informatica cuantica este un pas important. Acest lucru inseamna, printre altele, ca niciun cod nu poate fi indescifrabil", a scris el pe Twitter.

Citeste si:
De ce nu vrea Bill Gates să investească în Bitcoin
De ce nu vrea Bill Gates să...
Sursa foto: Pixabay

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri