Gigantul informatic american Google sustine ca a atins o etapa importanta cunoscuta sub numele de "suprematie cuantica", prin fabricarea unui calculator cu capacitati mult superioare celor ale celor mai puternice computere conventionale, potrivit editiei de vineri a Financial Times, transmite AFP sambata, citata de Agerpres.

Aceste calculatoare de tip nou sunt capabile sa realizeze anumite sarcini mult mai repede decat cele actuale, deoarece pot folosi proprietati uimitoare ale particulelor care le permit sa scape de regulile fizicii clasice.

Un studiu al cercetatorilor de la Google care descrie aceasta inovatie, consultat de jurnalistii cotidianului de afaceri, a fost publicat succint pe site-ul NASA saptamana aceasta inainte de a fi retras.

Cercetatorii afirma in acest studiu ca procesorul lor este capabil sa efectueze in trei minute si douazeci de secunde o operatie pentru care ar fi nevoie de 10.000 de ani in cazul celor mai avansate calculatoare din prezent.

Ei ar fi atins asa-numita "suprematie cuantica", demonstrand clar ca un computer cuantic depaseste un computer conventional in ceea ce priveste performanta.

Alphabet, compania mama Google, nu a raspuns imediat la solicitarile AFP.

Potrivit cercetatorilor companiei din California, procesorul nu poate rezolva decat un singur calcul simultan, iar aparatele cuantice pentru aplicatii industriale reale nu vor putea fi folosite decat dupa mai multi ani.

Dar este "un pas esential spre informatica cuantica la scara larga", scriu ei in studiu, conform Financial Times.

Desi exista deja prototipuri de calculatoare cuantice, ele nu pot efectua in prezent decat sarcini similare cu cele realizate de un computer normal, dar mai rapid.

Calculatoare cuantice de succes ar putea schimba datele in domenii precum criptografia, chimia sau inteligenta artificiala.

Antreprenorul tehnic Andrew Yang, care candideaza pentru postul de primar din partea Partidului Democrat, a salutat acest progres.

"Faptul ca Google implementeaza informatica cuantica este un pas important. Acest lucru inseamna, printre altele, ca niciun cod nu poate fi indescifrabil", a scris el pe Twitter.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri