Airly, in colaborare cu Philips Romania, va instala saptamana aceasta un senzor de masurare a poluarii pe Palatul Parlamentului, in Bucuresti. Prezent in Capitala pentru a discuta despre extinderea afacerii poloneze Airly, Wiktor Warchalowski, seful companiei, a detaliat care este modelul de business. Pe scurt, primariile si guvernele sunt uneori fortate chiar de cetatenii mai mult sau mai putin furiosi sa sustina instalarea de senzori, iar companiile de asigurari se folosesc de aceste date pentru a calcula riscuri in anumite zone.

Romania s-a aflat de multi ani sub un nor (deloc metaforic) de poluare. In 2018, Airly a intrat in tara si a instalat, pana in prezent, zeci de senzori – mare parte in Bucuresti, dar si la nivel national.

Poluarea impacteaza nu doar sanatatea oamenilor, ducand la cresterea exponentiala a infarctului sau cancerului, insa un studiu recent realizat de Yale University arata ca traiul intr-un aer poluat afecteaza negativ intelectul oamenilor.



Conform datelor oferite de Airly, cea mai poluata strada monitorizata de companie a fost in ultimul an Bd. 1 Decembrie, din Bucuresti, insa poluare foarte mare se afla si in Mogosoaia, Otopeni sau Popesti-Leordeni, de exemplu.

Varful de poluare din Bucuresti a fost inregistrat pe 3 decembrie, la 2 noaptea, pe Soseaua Viilor, ora la care gradul de poluare acceptat a fost depasit de PESTE 6 ori, ajungand la 304 micrograme pe metru cub.

De ce este mai poluat orasul noaptea?

Explicatiile sunt multiple si se regasesc in mai multe orase pe care le monitorizeaza Airly, din tari precum Polonia, Marea Britanie sau chiar Dubai.

Noaptea are loc fenomenul de inversiune termica, aerul ramanand la sol mai mult timp; totodata, noaptea se ard gunoaie (iar in Bucuresti in ultimii ani opozitia a subliniat ca fenomenul a luat amploare, iar la Garda de Mediu sefa este sora primarului Gabriela Firea, deci institutia nu s-a implicat – n.r.), temperatura scade, deci aerul devine mai greu, si tot noaptea oamenii se intorc in locuinte si incep sa incalzeasca, acest lucru provocand, de asemenea, poluare.

“Orasele din vai sufera in mod special noaptea. Cand nu este vant si e presiune mare, poluarea creste foarte puternic”, spune seful Airly, companie care a instalat peste 3.000 de senzori in mai multe tari ale lumii.

Modelul de business

Pentru a instala senzori, Airly are nevoie (doar) de acceptul asociatiei de proprietari de pe cladirea in vecinatatea careia urmeaza sa fie instalat. Daca ar fi fost la latitudinea primariilor, mare parte dintre ele, fara indoiala, ar fi refuzat de teama ca populatia sa nu afle “adevaruri triste”.

A fost cazul, de exemplu, in Dubai, dar si in multe orase din Polonia.



Cu toate acestea, Airly a instalat mii de senzori care ofera populatiei informatii in timp real (rata de refresh este de 5 minute – n.r.), acestia reactionand.

“Intr-un orasel din Polonia, de exemplu, populatia a aflat cat de mult polua o fabrica de cherestea din regiune, asa ca oamenii au iesit intr-un masiv protest. Primaria a obligat fabrica, ulterior, sa puna filtre moderne. Practic senzorii nostri sunt folositi de primarii din lume pentru a face bine!”.

Reticenta primarilor dispare, in timp, deseori din cauza furiei si dezaprobarii masive a cetatenilor – pe retele sociale, ca in Bucuresti, sau in strada, ca in alte orase ale lumii.

Seful Airly zambeste si spune ca a vazut de mai multe ori scenariul de la Bucuresti – primarul contesta datele, le neaga, dar, intr-un final, trebuie sa le accepte.

“Senzorii nostri sunt acceptati inclusiv la nivelul Uniunii Europene si de mari primarii din lume, se aliniaza perfect cu cei oficiali, acolo unde exista”.

Practic, primarii ajung sa SUSTINA business-ul Airly, de voie sau de nevoie, sa plateasca compania sa le de acces la date din care sa inteleaga de unde vine poluarea si cum s-o contracareze.

“Totul se rezuma la a face buzz pozitiv; practic noi oferim primarilor sansa de a face ceva foarte bun pentru comunitatea pe care o deservesc, ceva palpabil! Multi primari sunt reticenti, desi, intr-un final, observa ca nu e vina lor, ci a cetatenilor. In Dubai vorbim chiar de nisipul fin batut de vant, primarul neavand nicio vina”, spune Wiktor.

Ce urmeaza pentru Romania?

Dupa lansarea campaniei de crowdfunding pentru instalarea de senzori despre care wall-street.ro a scris aici, Airly sprijinita de Philips a strans suficient pentru inca 30 de device-uri, iar campania abia a prins tractiune, spune oficialul Airly.

“Primim zilnic zeci de mesaje de la romani care doresc sa instalam si in localitatile lor senzori”.

Pe langa orase mari precum Cluj-Napoca, Timisoara sau Iasi, Airly nu exclude nicio localitate, indiferent de marime. “In Polonia, de exemplu, am instalat senzori intr-o localitate turistica dintre munti. Surpriza majora a fost ca poluarea era EXTREM de ridicata, asa ca primarul a fost nevoit sa ia masuri, altfel pierdea annual zeci sau chiar sute de mii de turisti. Si da, Sinaia este pe harta noastra, vrem sa marim numarul de senzori din oras”.

Senzor pe Parlament. Pe cand si pe Primaria Bucuresti?

Gabriela Firea, primarul Bucurestiului, neaga faptul ca senzorii Airly ar fi corecti, asa cum neaga ca si cei instalati de AerLive, proiect sustinut de IKEA, ar arata realitatea trista. Garda de Mediu, unde sefa este sora Gabrielei Firea, ridica de asemenea din umeri, spunand ca ei nu au astfel de date.

L-am intrebat pe Wiktor daca a luat legatura cu Gabriela Firea si daca are de gand sa incerce sa monteze senzor si direct pe PMB.

“Daca o sa ne invite…sigur ca vom monta!”, spune, zambind, seful Airly. “Sper sa o cunosc personal si pe Gabriela Firea, deocamdata nu am reusit”, completeaza el.

Daca in alte tari Airly lucreaza inclusiv cu guvernele, primarii sau garzile de mediu, intr-unul dintre cele mai poluate orase din Uniunea Europeana, Bucurestiul, Airly are cel putin deocamdata usile inchise. Populatia stie dezastrul, insa Gabriela Firea prefera sa ignore. In Paris, de exemplu, Airly chiar a primit un premiu de la municipalitate.

La nivel global, circa 500.000 de copii sub 5 ani mor din cauza poluarii, acestia fiind cei mai vulnerabili.

Citeste si:

    Senzorii sprijina si companiile producatoare de purificatoare de aer

    Un studiu recent, citat de Philips, partener Airly, arata ca intr-o locuinta, anual, se strang 80 de kilograme de praf. Acest lucru, coroborat cu realizarea faptului ca poluarea este masiva si ucigatoare, a dus la cresterea exponentiala a purificatoarelor de aer.

    Oficialii eMAG au spus pentru WALL-STREET.ro ca numarul de cautari pentru purificatoare s-a dublat in ultima perioada, iar in decembrie vanzarile au crescut cu 75% fata de noiembrie. Oficialii Philips au secondat datele eMAG, spunand ca au avut "crestere puternica double digit pe vanzarile de purificatoare de aer" in ultima perioada.

    Intr-un final, seful Airly a tinut sa sublinieze ca senzorii folositi de companie sunt omologati inclusiv de Uniunea Europeana, corelarea cu datele oficiale (de buna credinta) fiind identica. “Reputatia si insusi business-ul nostru ar fi distruse daca nu am masura corect”, incheie el.

    Citeste si:

      Sursa foto: Shutterstock.com

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Alex Goaga
      Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea IT & C »



      Setari Cookie-uri