Grupul britanic Vodafone a castigat licitatia pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al Hutchison Essar, cu o oferta care ii aduce celui de-al patrulea grup de telefonie mobila din India o valoare de piata putin sub 19 miliarde dolari.
Grupul indian Essar, care detine 33% din Hutch Essar si a lansat, de asemenea, o oferta pentru preluarea pachetului de 67% detinut de Hutchison Telecommunications International Ltd, a confirmat duminica adjudecarea licitatiei de britanici. "Vodafone a castigat licitatia", declarase duminica o sursa apropiata tranzactiei.

Vodafone a refuzat sa comenteze, iar Hutschison nu a fost disponibila pentru a face comentarii. Vodafone detine deja un pachet de actiuni de 10% la operatorul indian Bharti Airtel, a carui valoare de piata este de 25,7 miliarde de dolari. Preluarea Hutchison Essar poate forta grupul britanic sa vanda pachetul pe care il detine la Baharti, pentru ca legislatia indiana prevede ca o companie straina nu poate detine mai mult de 74% din actiunile unei societati autohtone. O alta solutie pentru Vodafone este incheierea unui parteneriat cu o companie locala pentru 26% din actiuni.

"Vodafone ne-a oferit sa ii fim parteneri", au declarat reprezentantii Essar intr-un comunicat. "Evaluam toate optiunile pe care le avem pentru a satisface cel mai bine interesul grupului nostru", mai precizeaza comunicatul, informeaza NewsIn, citand Reuters.

Interesul pentru Hutchison Essar a crescut semnificativ, iar lupta pentru cumpararea actiunilor s-a dat in jurul unor sume de 18-20 de miliarde de dolari. Īn cursul anului trecut, compania a fost evaluata la 10 miliarde de dolari, potrivit Financial Times.

Reliance Communications si grupul Hinduja, ca si Essar s-au inscris in cursa pentru achizitionarea participatiei detinute de Hutchinson Telecom la compania indiana de telefonie Hutchison Essar. Grupul Hutchison Telecommunications International are o participatie oficiala de 67%.
Piata telefoniei mobile din India are cea mai rapida crestere din lume, iar Hutchison Essar detine o cota de 16% din piata.Hutchison Telecom este o divizie a conglomeratului Hutchison Whampoa Ltd. controlat de miliardarul din Hong Kong, Li Ka-shing.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Primele oferte combinate Vodafone + UPC: Cum se vor integra serviciile