Pe o piata romaneasca cu un potential de 10.000 de utilizatori la ora actuala doar in Bucuresti, se estimeaza ca serviciile de televiziune high-end vor cunoaste o crestere substantiala pana in 2009
iNES IPTV, singurul provider de servicii de televiziune IPTV de pe piata romaneasca, mizeaza pe o dublare a cifrei de afaceri in 2007, ca urmare a dezvoltarii pietei de profil cu un procent aflat intre 200% si 300%. Aceasta evolutie este una normala, avand in vedere ca pe piata europeana este asteptata o crestere de 1300% pentru acest tip de servicii pana in 2009, de la 658.000 de utilizatori in prezent, la 8,7 milioane in 2009.

Conform datelor oferite de singurul provider al acestui tip de serviciu pe piata romaneasca si pe cea din Europa de Est, iNES IPTV, piata romaneasca va urma trendul international, urmand sa inregistreze o crestere procentuala intre 200% si 300%, in conditiile in care acest serviciu se adreseaza persoanelor cu venituri care depasesc 1,500 Euro lunar.

Radu Rusu, IPTV Division Operations Manager declara: ôEstimam ca in 2007 se va inregistra o crestere intre 200% si 300% pentru serviciul iNES-IPTV, singurul de acest gen de pe piata romaneasca. Evolutia pe care o asteptam in 2008 depinde foarte mult de gradul de penetrare pe care il vom obtine in 2007 si de asemenea, de posibila aparitie a altor operatori IPTV pe piata romaneasca. In orice caz, daca luam in considerare estimarile cu privire la Europa, care indica o crestere de aproximativ 13 ori (de la 658.000 la 8.7 milioane pana in 2009), putem sa ne asteptam la o evolutie substantiala a acestui tip de servicii si in Romania.ö

Dezvoltarea acestui serviciu destinat utilizatorilor romani, este in stransa legatura cu dezvoltarea retelei de fibra optica securizata. La ora actuala, iNES IPTV detine in Bucuresti o retea cu o intindere de aproximativ 1.500 de km, aceasta extinzandu-se cu fiecare instalare si necesitand un program de investitii continue, atat in imbunatatirea permanenta a ariei de acoperire, cat si a infrastructurii de management pe care aceasta o necesita.

Pentru a sustine aceste planuri, reprezentantii iNES IPTV, vor extinde anul acesta aria de comunicare, din zona ATL (presa centrala, panotaj, campanie radio), catre zona de PR si publicitate online. Serviciul va fi promovat si prin evenimente, primul fiind participarea companiei la CERF in luna mai a acestui an. Bugetul estimat pentru comunicarea serviciului iNES IPTV in Romania este de peste 500.000 Euro in 2007.

La nivel mondial, conform unui raport In-Stat se aprecia ca la mijlocul anului 2006, existau la nivel mondial 15 milioane de utilizatori ai serviciilor de televiziune High-Definition, numarul acestora asteptandu-se sa creasca pana la 20,3 milioane de utilizatori la sfarsitul anului. Cu toate acestea, cresterea pietei de televiziune prin Internet este incetinita de faptul ca pana la ora actuala, aceasta tehnologie este prezenta intr-un numar foarte mic de tari. Mai mult decat atat, conform datelor din 2006, 91% din totalul utilizatorilor de servicii HDTV erau concentrati in tari ca Statele Unite ale Americii si Japonia.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si