De la izbucnirea pandemiei de Coronavirus, la sfârșitul anului 2019, economia globală a fost supusă unor presiuni și provocări fără precedent, generate pe fondul multitudinii de factori perturbatori angrenați de contextul pandemic. Crize economice și sanitare au mai fost, în istoria zbuciumată a umanității, dar niciodată de o astfel de complexitate și niciodată cu implicații atât de variate, pe paliere deopotriva orizontale și verticale ale economiei globale.

Vulnerabilități nebănuite, din domenii precum: sănătate și siguranța publică, finanțe, mediu, transporturi, cultură și chiar educație, au ajuns în zona de manifestare, generând reacții politice mai mult sau mai puțin inspirate, care au adâncit și mai mult sentimentul de nesiguranță al populației mapamondului.

Industrii întregi s-au trezit, peste noapte, la pământ, devenind aproape 100% dependente de îndurarea guvernelor, care au intervenit cu reacții ample, menite să ajute industriile afectate să își gestioneze mai bine calea prin criză. HoReCa sau transportul aerian sunt doar două dintre industriile care au avut mult de suferit, trecând prin tot setul de provocări presupuse de o criză: scăderea vânzărilor, suspendarea temporară a activităţii, disponibilizări, restrângerea activității, întârzieri la plata furnizorilor și chiar închiderea unor firme.

Cu toate acestea, legea universală a compensației pare să fi funcționat și de această dată, aducând în prim plan și pe un trend de consistentă creștere industrii și afaceri dintre cele capabile să se adapteze rapid noilor realități (spre exemplu: industria IT & Software și industria curieratului).

200.000 de joburi disponibile în prezent

Într-un studiu de curând dat publicității de către platforma hipo.ro, intitulat: Raportul pieței forței de muncă în 2021, se arată că în topul domeniilor care vor face cele mai multe angajări în perioada imediat următoare, conduce detașat industria IT & Software. De altfel, această industrie s-a clasat pe primele două poziții din acest top cel puțin de trei ani încoace, luptând pentru supremație alături de domeniul vânzărilor, care este permanent la mare căutare (și e firesc să fie așa).

Conform unor date interne ale Microsoft România, amintite de către Lucian Ungureanu (Cloud Business Group Lead) în cadrul emisiunii “Digital Job”, realizate de către Școala informală de IT la finele lunii ianuarie 2021, țara noastră dispune, în momentul de față, de un efectiv de peste 200.000 de specialiști în IT. Suntem, practic, a doua țară din Europa, ca număr de specialiști, după Polonia. Cu toate acestea, studiul Microsoft mai arată că, sub efectul digitalizării, până în anul 2025 se pot crea cca. 645.000 de locuri noi de muncă în industria IT (sau în alte industrii dar, cu precădere, în departamentele tehnice).

Atractivitatea industriei IT va rămâne așadar pe un trend crescător și în perioada care urmează, salariile practicate în menționata industrie contribuind la această realitate. Potrivit raportului pieței forței de muncă deja amintit (hipo.ro), industria IT se află pe primul loc și în topul care privește salariile practicate la nivelul diverselor industrii din economia românească, cu un câștig salarial mediu nominal de 7750 lei / lună.

85% dintre angajatori vor să recruteze juniori

Cu raportare la cercetările constante pe care le facem asupra evoluțiilor profesionale pe care absolvenții Școlii informale de IT (peste 5.000 la număr) le au în cadrul industriei IT & Software din România dar și ținând cont de contextul economic general, puternic influențat de efectele nefaste ale pandemiei cu COVID-19, ne așteptăm ca în anul în curs salariile din industrie să rămână constante.

Chiar dacă pe palierul salarizării nu vor apărea schimbări majore, pe fondul unor subtile influențe aduse de contextul pandemic, perioada imediat următoare va face ca industria IT să experimenteze schimbări interesante în ceea ce privește alte aspecte importante ale procesului de recrutare, selecție și gestiune a resurselor umane calificate. Dintre acestea, menționăm: apetența crescută a angajatorilor față de înrolarea în echipele lor a unor specialiști juniori (peste 85% dintre angajatorii sondați de către reprezentanții platformei hipo.ro fiind dispuși să angajeze juniori cu experiență de până în 3 ani); renunțarea la obligativitatea diplomelor care să certifice o anumită calificare, accentul urmând a se pune pe abilitățile tehnice specifice și necesare pentru un anumit job (peste 66% dintre angajatorii interpelați în studiul amintit concentrându-se pe astfel de criterii de angajare).

În ceea ce privește joburile cu mare căutare în perioada imediat următoare, la nivelul industriei IT & Software, cele mai multe roluri vor fi de software developer, iar în zona de “IT related services”, se va vorbi tot mai des despre joburi de sales representatives, manageri de proiect în IT, customer service specialists, digital marketing specialists, data analysts, IT admins sau graphic designeri.

Șansa industriei de IT: persoanele recalificate profesional

Referitor la același subiect (al meseriilor viitorului), Lucian Ungureanu (Cloud Business Group Lead - Microsoft România) mai amintea, în cadrul emisiunii “Digital Job”, că cca. 400.000 dintre cele 650.000 de joburi emergente în industria IT & Software din România, în următorii 4 ani, vor fi de software developeri. Pe acel palier va avea loc cea mai mare creștere, după care vor urma meserii din zona de date și inteligență artificială.

Singura șansă ca industria IT & Software din România să poată recruta în timp util întreaga resursă umană calificată de care are nevoie este dată de apelul la educație, deopotrivă clasică și non-formală. Fără incursiuni concrete în segmentul persoanelor reorientate profesional către industria IT & Software, recruiterii industriei nu vor reuși să își atingă țintele de angajări pentru perioada care urmează. Himera potrivit căreia numărul de specialiști români în IT, seniori, este îndestulător pentru toate companiile aflate în căutare de personal calificat se va risipi curând. Miza de a pierde proiecte importante, căutând (fără succes) exclusiv persoane cu vastă experiență, într-o piață a forței de muncă ce și-a demonstrat deja limitele, va crea o presiune care îi va îndrepta (firesc) pe recruiteri către persoane recalificate profesional, mature și dornice să facă povești de succes într-o industrie înfloritoare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri