In aproximativ trei luni de cand a fost lansata versiunea 1.0, nu mai putin de 19 milioane de utilizatori au descarcat browser-ul Firefox. In ultima luna, Internet Explorer a mai pierdut 1,5% din piata Internet, ajungand la o cota de 90,3%.
In mai toate clasamentele de la sfarsitul anului trecut, lansarea versiunii 1.0 a browser-ului Firefox si perspectivele sale au fost unul dintre subiectele de "top" din domeniul IT&C. Fie datorita unei antipatii fata de soft-urile Microsoft, fie datorita unor "performate tehnice" in arhitectura sa, Firefox "musca" lunar din suprematia pe piata a Internet Explorer. Problema este ca din ce in ce mai multi utilizatori sunt preocupati de gradul de securitate oferit de Internet Explorer si au inceput sa caute alternative.

Ultimele vulnerabilitati depistate in IE sunt o (noua) realizare a expertilor romani de la GeCAD NET si dateaza de pe 19 ianuarie (pe 7 ianuarie, tot GeCAD anunta alte vulnerabilitati in IE si posibilitatea exploatarii lor, pe computere care rulau sub Windows XP si Windows 2000).

"NOUA TENDINTA". Conform unui studiu realizat WebSideStory, gradul de utilizare al browser-ului Firefox, creat de grupul non-profit Mozilla Foundation, aproape s-a dublat in ultimele trei luni ajungand la o cota de piata de 5%. In intervalul 3 decembrie 2004 14 ianuarie 2005, studiul companiei de cercetare a pietei a "analizat" zilnic 30 de milioane de internauti din 200 de tari. Pentru a realiza acest raport, WebSideStory a folosit niste senzori "plasati" pe site-uri cu afluenta de utilizatori, intre care Walt Disney Internet Group, Best Buy, Sony sau Liz Clairborne (cumparaturi on-line).

Inainte de studiul WebSideStory, a mai aparut unul realizat de OneStat.com, companie olandeza de cercetare a pietei. Conform cifrelor olandeze, in decembrie, cota de piata a IE ajunsese la 88,9%, dar cei de la Microsoft au contestat atunci acest rezultat.

Cu toate laudele care i se aduc si Firefox pare sa aiba destule gauri. Mozilla a lansat deja update-uri de securitate. Pe de alta parte, cei de la Microsoft au avut grija ca in unele cazuri, accesarea unor site-uri sa se faca numai prin intermediul Internet Explorer. Sa amintim doar Windows Update.

SI ALTII. Dar piata browser nu inseamna doar Internet Explorer si Firefox. Alti competitori mai sunt Opera sau Safari (dezvoltat de Apple). Conform WebSideStory, acestia au crescut cu 1,1%, in intervalul analizat, ajungand sa detina (impreuna) 2,1% din piata. Precedentul studiu al WebSideStory data din luna septembrie 2004 (inainte de lansarea versiunii 1.0 a Firefox). Atunci, IE detinea 93,7% din piata, in timp ce in luna iunie a aceluiasi an, cota sa se ridica la 95,5%.

SUBRED

In iulie 2004, compania de cercetare a pietei WebSideStory avertiza ca Internet Explorer incepe sa-si piarda din cota de piata pentru prima data in istorie (in iunie, IE detinea 95,5% din piata). La acea vreme, analistii explicau scaderea cotei de piata printr-o aglomerare a problemelor de securitate asociate IE. Problemele de securitate au fost rezolvate la vremea aceea, altele noi au aparut.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri