Bill Gates a publicat un articol pe blog în care anunță începutul unei ere ce va aduce schimbări importante pentru omenire. Cu titlul „Era Inteligenței Artificiale a început”, miliardarul descrie interacțiunea sa cu Open AI, business-ul care a dezvoltat chatbot-ul ChatGPT, și menționează o serie de scenarii cu privire la impactul pe care inteligența artificială îl va avea asupra omenirii în următorii ani.

Bill Gates menționează că de-a lungul vieții a fost martor a două demonstrații tehnologice care i s-au părut revoluționare. Prima se referă la momentul din anii 1980 în care a văzut pentru prima dată o interfață grafică, precursoarea sistemelor moderne de operare. Cel de-al doilea moment a avut loc la peste 40 de ani distanță și se datorează chatbot-ului ChatGPT, în care Microsoft, compania fondată de Gates, investește miliarde de dolari.

Miliardarul discuta cu echipa OpenAi încă din 2016 cu privire la planurile acestora de a dezvolta tehnologia. La mijlocul anului 2022, le-a lansat o provocare: aceea de a-i da un test de biologie lui ChatGPT pentru a vedea dacă-l poate rezolva, fiind vorba de întrebări la care nu a fost antrenat în mod special să răspundă.

Acesta a crezut că va dura 2-3 ani până când OpenAI va reuși să-l facă pe ChatGPT să fie capabil de a trece testul, însă se pare că a avut nevoie doar de câteva luni. Chatbot-ul a luat scor maxim la test, spre surpinderea lui Bill Gates.

Miliardarul a fost uimit și de răspunsurile cuprinzătoare și bune pe care Chatbot-ul le-a oferit și când a fost vorba despre întrebări care nu intrau în sfera științei, ci intrebări precum ”Ce îi spui unui tată al cărui copil este bolnav?”.

Aceste experiențe l-au inspirat pe miliardar să se gândească la ce poate realiza inteligența artificială în următorii 10 ani.

În primul rând acesta pune accent pe impactul asupra inegalității din diverse sectoare, cel mai grav considerând că este în domeniul sănătății.

„Cinci milioane de copii cu vârste sub 5 ani mor în fiecare an. În scădere de la 10 milioane, cifră înregistrată acum două decenii. Însă este în continuare un număr șocant de mare. Aproape toți acești copii s-au născut în țări sărace și mor din cauze care pot fi prevenite. E greu să îți imaginezi o mai bună cauză de folosire a inteligenței artificiale decât aceea de a salva viețile copiilor”, precizează Gates.

Tot în zona inegalităților, pentru Statele Unite ale Americii, miliardarul consideră că inteligența artificială poate ajuta sistemul de învățământ, asigurându-se în principal că elevii reușesc să învețe matematică.

”Datele arată că, cei care au cunoștințe matematice de bază, au mai mult succes indiferent de cariera pe care și-o aleg.”, precizează Gates, punctând însă că dobândirea acestor cunoștințe este din ce în ce mai mică, mai ales în cazul persoanelor de culoare, celor din America Latină și studenților cu venituri mici. El consideră că inteligența artificială poate schimba în bine această situație.

O altă zonă în care Bill Gates consideră că inteligența artficială poate ajuta este cea a schimbărilor climatice, ajutând lumea să fie mai echitabilă. El consideră că oamenii care suferă cel mai mult din cauza schimbărilor climatice sunt cei săraci și în același timp cei care au cea mai mică contribuție la acest fenomen.

”Lumea trebui să se asigure că toți, nu doar cei care trăiesc bine, vor avea beneficii de pe urma inteligenței artificiale. Guvernele și organizațiile filantropice vor trebui să joace un rol major în a se asigura că reduc inegalitățile și nu contribuie la extinderea lor. Aceasta este prioritatea mea în ceea ce privește inteligența artificială”, precizează Gates.

El aduce în discuție și temerile privind scenariul în care inteligența artificială va lăsa o parte dintre oameni fără locuri de muncă, dar și alte riscuri ale tehnologiei, care recunoaște că încă face greșeli, în cazul în care ajunge pe mâinile unor grupuri rău intenționate.

Miliardarul adaugă însă că în ceea ce privește piața muncii, inteligența artificială are capacitatea de a deveni un adevărat asistent la angajaților de astăzi, ajutându-i să își facă mai bine treaba.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri