Autoritatile de reglementare in telecomunicatii din Marea Britanie si Austria nu vor restitui operatorilor cele aproape sapte miliarde de euro incasate ca TVA pentru acordarea licentelor 3G, potrivit deciziei de marti a Curtii Europene de Justitie, care a incheiat un proces inceput in 2004, anunta NewsIn.

Guvernele statelor membre ale Uniunii Europene au incasat, incepand cu 2000, peste o suta miliarde euro de la operatori precum Vodafone, Orange si Deutsche Telekom din taxele pentru acordarea licentelor 3G. Serviciile 3G permit transfer de date mobil de mare viteza.

Cinci operatori de telecomunicatii din Marea Britanie au dat in judecata institutia nationala de reglementare Radiocommunications Agency, cerand returnarea unei sume totale de 3,3 miliarde de lire sterline, reprezentand TVA-ul pentru licente in valoare de 38 miliarde de euro. In Austria, opt operatori de telefonie mobila au cerut agentiei Telekom-Control-Kommission sa le inapoieze 140 milioane de euro, din cele 830 de milioane de euro cheltuite pentru obtinerea licentelor 3G. Judecatorii din Regatul Unit si Austria au inaintat cazurile Curtii Europe de Justitie din Luxemburg in 2004.

Curtea a decis marti ca activitatile de acordare a licentei pentru utilizarea spectrului electromagnetic nu sunt activitati economice, chiar daca agentiile nationale de reglementare incaseaza bani de la companiile care doresc sa ofere servicii de telecomunicatii mobile.

Conform deciziei, taxele platite de operatori nu intra sub incidenta celei de a sasea directive europene cu privire la taxa pe valoare adaugata (TVA). Prin urmare, operatorii de telecomunicatii nu pot cere deducerea si restuirea taxei pe valoare adaugata din sumele platite pentru licenta.

Decizia se va aplica pentru toate licentele acordate de autoritatile nationale de reglementare in telecomunicatii, inclusiv pentru licentele pentru tehnologia de transfer de date mobil WiMAX.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si